Apple připravuje velkou změnu. Může však pro majitele iPhonů znamenat riziko

Společnost Apple ve čtvrtek oznámila velké změny pro uživatele iPhonů a Maců. Na produktech technologického giganta přibydou nové možnosti. Lidem se na jejich zařízeních nově otevře možnost stáhnout si aplikace i mimo App Store.

Apple otevře svá zařízení i pro konkurenci. Bude tak možné si na iPhonech spustit alternativní obchody s aplikacemi jako Google Play nebo jiné internetové prohlížeče než Safari.

Důvod, proč Apple k takto velké změně přistupuje, je nařízení Evropské unie. Konkrétně jde o Akt o digitálních trzích, kterému se Apple po počáteční nelibosti podrobil. 

[chooze:article;value:538615]

Apple však upozorňuje, že s sebou změna přinese i řadu problémů, zejména pak s bezpečností. "Snažíme se splnit podmínky Aktu o digitálních trzích a zároveň ochránit naše uživatele v Evropské unii před nevyhnutelnými bezpečnostními riziky," uvedl v prohlášení firmy manažer Applu Philip Schiller.

Rozhodnutí má s sebou ale pro uživatele přinést i nevýhody. Podle Applu totiž nové aplikace vystavují uživatele riziku podvodů a zneužití jejich osobních dat, protože aplikace nebudou tak důkladně zkoumány, jestli neobsahují viry. Některé aplikace zase mohou údajně snížit kapacitu baterie, protože nebudou používat nástroje určené přímo pro výrobky Applu, upozornil portál CNBC.

Smyslem zákona je snaha o odstranění monopolů mezi technologickými giganty. Ze snahy o monopolizaci byl obviněn v minulosti i Apple, protože vývojářům a uživatelům nedával na výběr. Tvůrci aplikací museli používat nástroje Applu, aby se mohli dostat na App Store, a přitom platili firmě 30procentní podíl, uvedl portál BBC.

Nová aplikace má zjednodušit bezhotovostní platby u obchodníků:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.