Armády v Evropě jsou ve sra*kách, neubráníme se, hřmí bývalý generál

Řada západních států se snaží Ukrajinu zásobovat municí. Samy však spoléhají na vlastní zásoby, kterých postupně ubývá. Podle bývalého zástupce šéfa belgické armády Marca Thyse bude trvat roky, než Evropa vybuduje dostatečnou kapacitu pro výrobu zbraní a střeliva potřebnou jak k pomoci válkou zasažené zemi, tak k přezbrojení vlastních národních sil, píše portál Politico.

"To není vtip. Jsme v hlubokých sra*kách. Zejména v Belgii, ale nejsme jediní," nebral si servítky během rozhovoru Thys.

[chooze:article;value:491464]

Ten je přesvědčený, že právě munice je zásadním problémem Evropy. "Zásoby jsou extrémně nízké, zejména pokud jde o střelivo," doplnil Thys. Zároveň upozornil, že doplnění některých typů může trvat i několik let.

"Můžete si být naprosto jistí, že naši protivníci, ať už jsou v Moskvě, Pekingu, nebo kdekoliv jinde na světě, o nedostatku vědí," varoval bývalý generál.

Jako velkou potíž vidí skutečnost, že země po desítky let dostatečně neinvestovaly do obrany. Dalším nedostatkem je dle něj fakt, kdy se mnohé evropské armády zaměřovaly jen na expediční operace.

Kameny místo munice

Thys přitom upozorňuje na tuto problematiku už dlouhodobě. "Pokud dnes vypukne válka, belgická armáda bude muset začít házet kameny již po několika hodinách, protože nám dojde munice," citoval jej portál VRT už loni v prosinci.

Jen v Belgii by podle Thyse byla nutná investice v řádu pěti až sedmi miliard eur, aby bylo možné vyrobit dostatek granátů pro boj v konfliktu, který by trval například dva měsíce.

Česká pomoc Ukrajině láme rekordy. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.