Krajům přidáme na platy ve školách, podpoříme i psychology, slíbil Bek

Ministerstvo školství přispěje školám na platy nepedagogických pracovníků. Podle šéfa resortu Mikuláše Beka se navýší rezervy pro krajské úřady. "Budou tak moci dofinancovat těch 2 500 nepedagogických pozic," prohlásil Bek.

Růst platů by měl pomoci školám, u kterých hrozil odchod kuchařek, školníků či jiných pracovníků, kteří nepracují přímo na vzdělávání dětí. "Ta garance je důležitá proto, aby letošní rok proběhl zdárně i tam, kde by pokles financování nepedagogických pozic mohl způsobit provozní potíže," poznamenal Bek.

[chooze:article;value:543526]

Celkem má být v rezervě na platy nepedagogických pracovníků okolo 800 milionů korun. "Záleží tam na konkrétní skladbě pozic a platových nároků škol. V tuto chvíli je v rezervě přibližně 360 milionů a další prostředky tam budou průběžně doplňovány, takže rezerva je dostatečná," slíbil Bek.

Ministerstvo také přišlo s návrhem novely školského zákona, která by se týkala speciálních pedagogů a školních psychologů. "Novela má sjednotit financování těchto pozic. To je důležité, aby byly dětem poskytovány kvalitní psychologické služby," řekl Bek.

Součástí této novely je také práce s českými univerzitami. Ty by měly navýšit své kapacity pro vzdělávání psychologů, zejména těch školských. Tím chce Bek zajistit, že pro školy bude dostatek odborníků, kteří budou moci dětem pomáhat s psychologickými potížemi.

Bek se dotknul také nedávných přijímaček na střední školy. Většina uchazečů využila nové možnosti v podobě elektronických přihlášek. Podle Beka se elektronickou formou přihlašovalo přes 120 tisíc uchazečů, zatímco tradiční papírovou formou jen 25 tisíc. Hybridní možnost, tedy elektronickou i papírovou přihlášku, využilo 14 tisíc zájemců.

[chooze:article;value:544143]

Ministerstvo v souvislosti s přihlašováním také oznámilo další novinku. "Rozhodli jsme se zpřístupnit velmi komplexní data o poptávce po studijních oborech. Tyto informace jsou důležité pro uchazeče a rodiče, ale i zřizovatele škol," podotkl Bek.

Od webu Vzdělávání v datech, kde ministerstvo data o přijímacích zkouškách zveřejnilo, si resort slibuje lepší přehled nabídky školství v regionech. To má umožnit zřizovatelům i odborné veřejnosti zamyslet se nad současnou situací a pomocí konkrétních dat nabídku upravovat.

Největší zájem byl při letošním přihlašování o gymnázia. "Ten převis byl opravdu u čtyřletých a osmiletých gymnázií, zejména v Praze a Jihomoravském kraji. V Praze je poněkud překvapivě také velký zájem o obory bez maturitní zkoušky," sdělil ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Na tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.