Astronomické nedoplatky na Mostecku. Bytový dům má platit 550 tisíc

Meziboří na Mostecku. Žije tu necelých pět tisíc obyvatel. Bytové domy tu mimo jiné spravuje společnost Doterm. Některým přišly i statisícové nedoplatky. Jednomu třeba astronomických 550 tisíc.

"Brečela jsem na obě oči, i na kuří, protože to je šok. Přišlo nám 28 tisíc," svěřila paní Olga.

Mnohým domácnostem přišel nedoplatek i 80 tisíc korun. "Měli jsme o dost menší spotřebu než loni, a stejně máme nedoplatek, ale jak říkám, jsou důchodci, kteří jsou sami, mají garsonku nebo 1+1 a skoro se nekoupou, netopili celou zimu a stejně jim přišlo 19 tisíc nedoplatek, takže Dotermu to tady nějak dobře funguje," říká místní.

[chooze:article;value:501541]

"To je vlastně tak, že na konci každého roku děláme kalkulaci z nějakých minulých čísel, jak by měla vypadat ta cena další rok, aby právě lidé věděli, jak si mají ty ceny záloh nastavit a tak dále, nicméně ta situace v roce 2022 se vyvíjela tak, jak nikdo nemohl tušit," tvrdí ekonomka firmy Doterm Andrea Nosková.

Podle vedení města zajišťuje Doterm teplo pro Meziboří už roky. Starosta Petr Červenka (ČSSD) se prý obracel i na Energetický regulační úřad (ERÚ), ten ale pochybení nezaznamenal.

"My jsme jim dokonce dávali půjčku pět milionů korun na to, abychom zabezpečili teplou vodu, protože cena toho plynu najednou se zvedla tolikrát, že ten Doterm to třikrát zvyšoval, ano, je to pravda," prohlásil Červenka.

[chooze:article;value:501540]

Někteří lidé se chtějí znovu obrátit na úřady, chystají ale i hromadnou žalobu.

"ERÚ může zasáhnout, pokud by dodavatel pravidla kalkulace porušil, ať již sjednáním ceny rozporné s právními předpisy nebo pouze jejím vyúčtováním. Předpokladem by byla předchozí kontrola, na kterou by navazovalo správní řízení," uvedl mluvčí úřadu Jan Hamrlík.

Úřad eviduje za první čtvrtletí dva tisíce stížností, ať už jde o zálohy, nebo vyúčtování. Většina z nich se prý týká dodavatelů elektřiny a plynu, ne teplárenství.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.