Nová totalita, hřměl na demonstraci Babiš. Zneužíváte odbory, reagoval Fiala

Na demonstraci vystoupil Babiš, předseda KOVO Roman Ďurčo, šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, místopředseda SPD Radim Fiala, předseda ČSSD Michal Šmarda či šéfka KSČM Kateřina Konečná.

"Za 470 dní pan premiér se mnou ani jednou nemluvil," prohlásil na demonstraci Babiš. Slíbil, že hnutí ANO podá ústavní stížnost na snížení valorizace důchodů. "Uvidíme, jestli Ústavní soud je součástí této nové totality, protože oni mají všechno," uvedl. Odborům slíbil podporu dalších protestů.

"Řešením je vykoupit akcie ČEZu," myslí si Babiš. Cena by se měla snížit na 1 500 korun za megawatt. "Řídí je výrobci elektřiny," poznamenal k vládě.

"To, co teď vláda udělala s valorizací, ukazuje neuvěřitelný cynismus a bezcitnost vůči těm nejstarším," řekl předseda ČMKOS. "Všechnu tíhu přenese na ně," dodal. Avizoval také, že jsou odbory připraveny organizovat další akce.

Odboráři demonstrovali proti připravované důchodové reformě nebo emisní normě Euro 7. "Důchod v 68 letech. Ne. Pryč s Fialovou vládou. Ano," měli například na transparentech.

Odboráři žádají diskuzi o důchodovém systému za účasti politických stran, expertů a sociálních partnerů. Také chtějí, aby vláda předložila návrh na předčasný odchod do důchodu pro náročné profese. 

Fiala: Neúspěšné strany trochu zneužily odbory

"Nesnižuji význam protestů, ale ta demonstrace před Úřadem vlády v sobě nese absurdní rysy," reagoval na protesty Fiala. "Strany, které nevyhrály minulé volby, trochu zneužily odbory," myslí si. Tvrdí, že se sociálními partnery vláda jedná.  

"Vláda nesouhlasí s navrženou normou," řekl k Euro 7 premiér. "Máme velkou šanci, že ho dostaneme do lepší podoby a dosáhneme toho, abychom ho opravili," dodal.

[chooze:article;value:496770]

Změny v systému penzí připravuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten chce s odboráři jednat v příštích dvou týdnech. Už dříve ale avizoval, že se zvýšením věku odchodu do důchodu na 68 let ve svých návrzích nepočítá.

Že se demonstrace zúčastní, potvrdil Babiš ve videu na sociálních sítích. "Asociální vláda sice nemluví s nikým, ale odboráře by měla brát vážně," řekl a vyzval lidi, aby je přišli podpořit.

[chooze:article;value:496436]

Demonstrace sice probíhala před sídlem vlády, kabinet Petra Fialy (ODS) tam ale nebyl. Ministři totiž vyrazili na výjezdní zasedání do Jeseníku.

Řešit mají podporu strukturálně postižených regionů. Probírat by se mohlo i dodatečné navýšení letošního rozpočtu vysokých škol kvůli odměňování pedagogů.

Jednání začne ve 14:00. Kromě vlastního zasedání má kabinet v plánu jednat s radami Olomouckého a Moravskoslezského kraje. S nimi budou členové vlády mluvit o možnostech pomoci státu s řešením aktuálních problémů regionu. 

Celé vystoupení můžete zhlédnout zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.