Auto z bazaru přestalo jezdit. Novému majiteli neuznali několik reklamací

Patrik Konya z Prahy pracuje jako skladník. Potřeboval auto pro rodinu a toužil po voze se sportovním srdcem. Vyhlídl si desetiletou benzínovou Octavii RS v Auto Esa. Na tachometru měla 160 tisíc kilometrů. Uvěřil autobazaru, který ujišťuje, že provádí důkladnou předprodejní kontrolu všech vozů a že se lze vždy spolehnout na technické záruky.

Pan Konya si vzal úvěr na 90 procent ceny. Ta kvůli tomu vyskočila z 220 tisíc na 280 tisíc korun, teď splácí 5,5 tisíce korun měsíčně. 

S autem najel 2,5 tisíce kilometrů. "Čtrnáct dní na to, co se to rozbilo, jsem přišel do prodejny. Řekli mi, že se mám obrátit na reklamační oddělení," řekl dále. Bazar reklamaci obratem zamítl. Rodina nechala auto odtáhnout do autorizovaného servisu Škody Auto, kde provedli diagnostiku motoru. Servis potvrdil, že přeskočily rozvody. Ty jsou klíčovou součástí spalovacího motoru, otvírají a zavírají ventily v souhře s klikovou hřídelí. Rozvody jsou řemenové nebo řetězové, když přeskočí nebo prasknou, auto dojelo.

[chooze:article;value:537106]

​"I s tou diagnostikou jsme šli zpátky do Esa s tím, že chceme znovu podat reklamaci. Znovu jsme to tam vypsali a znovu poslali i s tou diagnostikou. Tři dny na to zase nebyla uznaná," popsal Patrik Konya.

Z předávacího protokolu vyplývá, že bazar vlastně vůbec za nic neručí. "My jsme to vozidlo neservisovali, ale my jsme ani neříkali, že ho servisujeme. Byla doložena servisní knížka. Nejsme schopni stoprocentně garantovat, že rozvody byly měněny nebo nějakým způsobem kontrolovány. Je potřeba říci, že tento motor byl problémový, rozvodové řetězy se tam měnily poměrně často," hájil prodej mluvčí Auto Esa Filip Kučera.

Autobazar se ohání předávacím protokolem, kde se doslova píše: stav rozvodové soustavy nezjištěn. Dále v něm doporučuje kontrolu či výměnu řady dílů, mimo jiné rozvodů. Tohle by obstálo u prodejce-jednotlivce. "Ve chvíli, kdy autobazar deklaruje, a to ještě jsem se díval na ty stránky, že všechny vozy jsou kvalitní a prověřené, tak si myslíme, že by měli i tohle kontrolovat," reagoval Martin Pitron ze spotřebitelské poradny dTestu.

[chooze:article;value:544881]

Redaktor pořadu Na vaší straně vyrazil společně s panem Konyou do Auto Esa s návrhem, že by mu vyměnili pouze poškozené díly se servisní slevou. "Jediná šance je opravdu výkup, my vám tady neporadíme," řekl jim pracovník autobazaru. Na dotaz, kde by vůz za rozumné peníze opravili, poznamenal: "My tady mechanika sami nemáme. Můžete to řešit právní cestou, nebo s reklamačním. Ale oni zde nejsou, pracují on-line."

"Máme za prokázané, že k reklamované vadě došlo náhle až po převzetí vozu, jeho dalším provozním opotřebením. K podání reklamace došlo více než tři měsíce po prodeji a dalším nájezdu kilometrů. Reklamace se posuzuje k okamžiku prodeje," konstatoval reklamační technik. 

S tím ale odborník nesouhlasí. "Pokud se vada projeví v jednom roce, tak ji lze reklamovat. Prodávající musí prokázat, že vadné to zboží nebylo, respektive není. Samotný fakt, že auto jezdilo, dostatečný není, to znamená, že ta vada se aktuálně neprojevila, avšak ty rozvody byly pravděpodobně v takovém stavu, že to vozidlo nebylo v pořádku. Ve chvíli, kdy autobazar všude deklaruje, jak na webových stránkách, tak v samotných bazarech, že všechny vozidla jsou kvalitní a prověřené, tak se domníváme, že tato skutečnost není relevantní," uvedl Pitron z dTestu.

[chooze:article;value:545560]

​"Pokud se vada projeví do dvanácti měsíců od koupi ojetého vozidla, platí takzvaná vyvratitelná právní domněnka. Znamená to, že je to ten prodejce, který musí prokazovat, že v době převzetí bylo vozidlo v pořádku," upozornil právník Karel Machačka.

"V tomto případě bude pravděpodobně nutné obrátit se na Českou obchodní inspekci, případně soud. S ohledem na to, jak se autobazar prezentuje, se domníváme, že šanci spotřebitel u soudu má," doplnil Pitron. Pan Konya si našel jiný servis a zvažuje postup přes právníka.

V Česku je přitom o ojeté vozy značný zájem. Na jedno nové auto se u nás prodají tři ojetiny, a to v průměru deset let staré.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.