Jiří v předstihu zrušil jízdenku na vlak. Dráhy mu ale nechtěly vrátit peníze

Fanoušci Metallicy jsou ochotni jet na koncert kapely i stovky kilometrů. Jedním z nich je i pan Jiří. Minulý rok vyrazil na koncert této hudební ikony do německého Hamburku. A právě tam jeho příběh začal.

"Cesta do Hamburku byla v naprostém pořádku," vypráví Jiří. Při návratu to už bylo jiné. Pan Jiří v předstihu pro sebe a své dva kamarády koupil za 2 500 korun jízdenky z Hamburku do Prahy. Když se ale zhruba měsíc před koncertem rozhodl si pobyt o tři dny prodloužit, lístek řádně stornoval. Koupil jízdenku novou, peněz za tu stornovanou se ale nedočkal.

"Když zakoupená jízdenka byla vrácena v předstihu, tak by měl cestující dostat nějaké peníze zpět. Problém je i v tom, že taková zkušenost cestující může odradit od cestování," sdělil odborník na železniční dopravu Martin Kacetl.

[chooze:article;value:546058]

Že by měl peníze dostat zpět, stojí i na jízdence: Vrácení je možné do půlnoci před 1. dnem platnosti, a to se srážkou 3 eura na osobu. Pan Jiří lístek stornoval 25 dní před cestou. U Českých drah (ČD) ale neuspěl. "České dráhy mi sdělily, že mi nemůžou refundovat cestu zpátky, jelikož lístek byl verifikován (ověřen – pozn. red.) pracovníkem Deutsche Bahn. Tím pádem je to nemožné," popsal.

Pan Jiří má navíc neprůstřelné důkazy o tom, že spojem necestoval a ve vlaku také neseděl. V mobilu má totiž fotky ze dne a moderní technologie umí zaznamenat i polohu dotyčného. Když byl rychlík na cestě do Prahy, kochal se krásami severoněmecké metropole. Zamítnutí reklamace se snažil s Českými drahami řešit. "Samozřejmě jsem několikrát volal na infolinku, což je obrovský problém, půl hodiny neznamená vůbec nic. Když se vám ozve operátorka, tak to začne řešit, přehazovat jako horký brambor. Pak mi řekli, abych poslal písemnou žádost e-mailem," sdělil dále.

Pokud vám dopravce do 30 dní nevyřídí reklamaci nebo ji podle vás neoprávněně zamítne, tak máte ještě jednu možnost, jak se bránit. "Pokud cestující neuspěje se stížností u našeho dopravce, je potřeba obrátit se na Drážní úřad, který je kompetentní k řešení stížností v železniční dopravě. Na jeho webových stránkách je poměrně jednoduchý formulář, kde tu stížnost lze podat," upozornil Miloslav Zíka ze Svazu cestujících ve veřejné dopravě.

[chooze:article;value:546318]

Pan Jiří má v ruce přesvědčivé důkazy, a to jízdenku, na které je jasně napsáno, že byla stornována, dále fotografie, že ve vlaku určitě neseděl, ale i nové lístky, které si koupil on i jeho kamarád. S těmito argumenty se pořad Na vaší straně obrátil na České dráhy. "Němci tuto jízdenku načetli a uložili do systému jako zkontrolovanou, to znamená, že si dotyčný cestující mohl jízdenku poslat na tiskárnu a zapomněl ji tam nebo ji poslal kamarádům, kteří s ním cestovali a oni omylem třeba tu jízdenku ukázali a došlo k načtení toho systému," vysvětlil mluvčí ČD.

"V poslední době jsou stížnosti na Deutsche Bahn poměrně časté. Vyplývají z toho, že téměř každý týden tam probíhají nějaké stávky a cestující nemohou cestovat do své destinace," dodal Zítka.

"Z mojí zkušenosti sám vím, že České dráhy si to kontrolují, tohle vrácení jízdenek a jsou v tomto dost pečlivé. Nemyslím si, že by byla chyba na straně Českých drah, ale na straně Německa," přidal Kacetl.

[chooze:article;value:541053]

ČD na základě podnětu redakce případ důkladně prošetřily. Zjistily ale, že chybu udělal i cestující. Nereagoval totiž na zprávu, ve které ho dopravce žádal o zaslání dalších podkladů, zřejmě mu spadla do nevyžádané pošty. "Ty peníze se vrátí, jak jste poslali ty doklady, tak samozřejmě se záležitost posuzuje a můžeme ji uzavřít. Je to o pravidlech, která my dodržujeme, ale potřebujeme součinnost zákazníka, tu jsme neměli, až prostřednictvím vašeho vysílání," uzavřel mluvčí drah. 

Rady, kdy máte při cestách vlakem nárok na odškodnění od dopravce

Kdy máte nárok

Pamatujte si, že abyste měli nárok na odškodnění za zpoždění, musí to zpoždění činit alespoň 60 minut. U ČD můžete žádat odškodnění také v případě, že nebyly dodrženy standardy přepravy, například nefunguje klimatizace či topení, chybí vůz první třídy, do kterého máte jízdenku, či stojíte, protože vlak má méně vozů, než podle plánu mít měl.

Výše odškodného

Nárok na odškodné máte v případě, že se nejedná o mimořádné situace, kterým dopravce nemohl zabránit, například, když kvůli větrné kalamitě na trať popadají stromy. Minimální výši stanoví nařízení Evropské unie.

[chooze:article;value:527925]

Specifická pravidla dopravců

Jednotliví dopravci ještě různě tato pravidla upravují. Arriva a LEO Express přesně kopírují evropské nařízení. U RegioJetu se výše kompenzace liší podle toho, jestli dopravce zpoždění zavinil nebo ne a podle jízdní doby. A u Českých drah máte nárok na odškodné za jízdenky koupené u pokladny jen v případě, že jste za ně zaplatili určitou částku, konkrétně 360 korun u zpoždění od 60 do 119 minut a 180 korun u dvouhodinového a většího zpoždění.

Jak žádat

V dnešní době záleží, jakým způsobem byla ta jízdenka uhrazena. Buď lze žádat formulářem v tištěné formě, ale dneska je častější žádat elektronickou cestou, kdy dopravci mají své e-shopy, kde odškodnění vyřizují. Pokud si lístek u ČD kupujete on-line, o kompenzaci žádat nemusíte, přijít by vám měla automaticky. Podmínkou je, aby lístek označil průvodčí. U elektronických jízdenek také neplatí, že za jízdenku musíte zaplatit určitou minimální částku, abyste na odškodné měli nárok.

Časové jízdenky

Nárok na odškodnění máte i v případě, že se pravidelně zpožďuje vlak, kterým dojíždíte do práce na časovou jízdenku. U Českých drah dostanete deset korun za každý vlak zpožděný alespoň o hodinu. U týdenní jízdenky platí, že se musel zpozdit alespoň třikrát, u měsíční pak alespoň desetkrát.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.