Až polovina sanitek vyjíždí zbytečně. Záchranáři popsali, jaké banality řeší

V České republice je 30 až 50 % výjezdů vozidel záchranky zbytečných a výjimkou není ani Zlínský kraj. "Zhruba polovina všech výjezdů v podstatě nevyžaduje přítomnost záchranné služby na místě a dala by se vyřešit jiným způsobem. Typickým příkladem nadužívání linky 155 je například výjezd k několikadennímu průjmu," upozorňuje mluvčí krajských záchranářů Jakub Omelka.

Situaci může často vyřešit obvodní lékař a nebo se může pacient do nemocnice dopravit sám po vlastní ose. Pacienti ale často vážnost svého stavu zveličují. "Pouze se řízl a přitom nám na linku nahlásil téměř useknutou ruku," popisuje jeden z případů Omelka.

[chooze:article;value:475789]

​Vyhodnotit, zda se jedná o výjezd zbytečný, je ale složité i pro zkušené operátory dispečinku. "Závažnost toho onemocnění může stanovit až posádka, která dojede na místo," vysvětluje prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb České republiky Marek Slabý. "Vždy říkáme: Pokud si neví rady, ať raději zavolá," dodává Omelka.

"Pokud se objeví někde krev, a člověk na ni není zvyklý, tak má pocit, že mu jde o život. A když jde o život, tak je mi jako člověku úplně jedno, kolik to stojí," hodnotí psycholog Miroslav Krejčíř.

Pokud si nejste jistí vážností situace, záchranku raději vždy zavolejte.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.