Azylové domy praskají ve švech. Samoživitelky na místo čekají i tři měsíce

Paní Kalousová z Liberce bydlí se svými dvěma dětmi u svého známého a čeká na přijetí v azylovém domu. Její měsíční příjmy jsou 20 tisíc korun. Stará se o malou Nikolu a Martina. O bydlení přišla, když přestala mít na nájem. Nové si dovolit nemůže a na pobyt v azylovém domě čeká tři měsíce.

"Ano, pendluju po kraji. Otec dětí mi neplatil, takže jsem se dostala do dluhů. Chtěla jsem si sehnat bydlení, ale bohužel mi na to nevystačily finance. Nedosáhla jsem na kauci, byly předražené – třeba 40 až 50 tisíc, což jako samoživitelka nemám ani náhodou šanci našetřit," popsala svůj nelehký příběh.

[chooze:article;value:525026]

​V azylových domech je ale plno. "Máme dva objekty, v obou je plno. Máme 40 žádostí a pořád chodí další. Máme žadatelky, které čekají tři měsíce, někdo i déle," uvedla pracovnice v sociálních službách Charita Liberec Petra Hromníková.

Podobná situace je po celé republice. Světlou výjimkou je Česká Lípa. Právě ta 1. listopadu otevře zcela nový azylový dům pro matky s dětmi. Bude mít 25 lůžek. Novostavba za 28 milionů korun je zařízená i pro matky s více než dvěma dětmi.

"Objekt je úplně nový. Je tam 11 pokojů, je to kompletně nově vybaveno. Stavěli jsme to necelý rok. Věřím, že maminky s dětmi zde najdou domov a vlastně budou moci odstartovat novou etapu života," řekla starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO).

[chooze:article;value:526624]

​"Určitě bude velký zájem, protože je to hodně poptávaná služba. My jsme předtím museli klienty odříkávat. Většinou nemají finance na nájmy. Mají různé dluhy a tím pádem přicházejí o bydlení a končí na ulici," řekla ředitelka příspěvkové organizace Sociální služby města České Lípy Jana Skálová.

V Česku podle expertů neexistují přesná čísla samoživitelek v nouzi. "Podle našich dat zhruba polovina z nich neušetří nic z měsíční výplaty. Myslím, že by hodně pomohlo, kdybychom měli lepší systém asistence se splátkami nájemní kauce. Protože samoživitelky mají třeba těch 15 tisíc na nájem, ale nemají k tomu na ty dvě až tři kauce, a proto jsou vytlačeny do azylových domů," dodal sociolog Daniel Prokop z PAQ Research. Pomoci by mohly nově vznikající Kontaktní centra bydlení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.