Babiš by podle průzkumu ovládl první kolo. Ve druhém ho poráží Nerudová i Pavel

Podle průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News by první kolo prezidentských voleb vyhrál předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Spolu s ním by do druhého kola zamířila s 26,5 procenty ekonomka Danuše Nerudová. Třetí místo v průzkumu obsadil generál ve výslužbě Petr Pavel (23 procent).

Ze zbývajících kandidátů se na dalších místech umístili senátoři Pavel Fischer (6,2 procenta) a Marek Hilšer (5,1 procenta). Za nimi jsou dále Josef Středula (3,9 procenta), Jaroslav Bašta (SPD; 2,9 procenta), Tomáš Zima (1,5 procenta) a Karel Diviš (0,9 procenta).

Babiš by ale na svůj výsledek ve druhém kole nenavázal. Pokud by jeho soupeřkou byla Danuše Nerudová, získala by podle průzkumu 57 % hlasů. O jeden procentní bod méně by ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity dostala, pokud by se ve druhém kole střetla s Pavlem. Bývalý náčelník generálního štábu české armády by ale ve druhém kole porazil Andreje Babiše, průzkum mu přisuzuje 53 % hlasů.

[chooze:article;value:477571]

S podobným výsledkem druhého kola počítal i listopadový průzkum agentury Median. Ten očekával výhru Andreje Babiše ve druhém kole jen ve chvíli, kdy by proti němu stál Josef Středula. Více o tomto průzkumu si můžete přečíst zde.

Aktuální průzkum agentury STEM probíhal v období od 29. listopadu do 9. prosince. Zúčastnilo se ho 2 605 respondentů. V prvním kole počítal s volební účastí okolo 65 procent.

Volební model prvního kola prezidentských voleb:

Andrej Babiš 30,1 procenta
Danuše Nerudová 26,5 procenta
Petr Pavel 23 procent
Pavel Fischer 6,2 procenta
Marek Hilšer 5,1 procenta
Josef Středula 3,9 procenta
Jaroslav Bašta 2,9 procenta
Tomáš Zima 1,5 procenta
Karel Diviš 0,9 procenta
Zdroj: STEM

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.