Kampaně vrcholí. Někteří kandidáti už utratili skoro vše, co mohou

Využít celý limit na kampaň plánuje třeba Danuše Nerudová nebo Petr Pavel. Ten je aktuálně limitu nejblíž a následuje ho právě Nerudová, za nimi je Jaroslav Bašta (SPD) a Andrej Babiš (ANO). Nejnižší výdaje má naopak senátor Marek Hilšer (nez.).

"Ty největší částky byly vydávány za reklamu a za osobní výdaje, tedy za členy týmu," poznamenal Pavel. "Největší částky šly samozřejmě na reklamu a na tým," řekla Nerudová.

[chooze:article;value:483591]

Ještě před odstoupením z voleb stihl peníze na kampaň utratit Josef Středula. Na jeho účtu zbylo přes tři tisíce korun, nedlouho předtím přitom odcházely milionové sumy, třeba z pěti milionů, které ke konci roku na účet doputovaly, tak nezbylo skoro nic. "Dopláceli jsme vše, co bylo třeba ještě uhradit, aby na konci celého zúčtování nebyl žádný dluh," vysvětlil předseda ČMKOS. Nerudová, kterou Středula ve volbě podpořil, pohyby na účtu komentovat nechtěla. "Já nesleduji jeho bankovní výpis," sdělila.

"Jestliže pan Středula měl faktury, které s volbami souvisí, tak je logické, že splatnost faktur je různorodá a může ještě dále probíhat," myslí si předseda Úřadu pro dohled na hospodaření politických stran a politických hnutí František Sivera. Pokud na transparentním účtu zbydou peníze, kandidáti si je nechat nemohou, nemůžou je vrátit ani dárcům. Všechny zbylé prostředky totiž musí směřovat na dobročinné účely. "O tomto musí informovat na svých stránkách. Musí uvést, komu tyto peníze převedl," doplnil Sivera.

[chooze:article;value:482875]

Do 90 dnů od vyhlášení výsledku voleb musí každý kandidát doložit své výdaje dohledovému úřadu. "V případě, že některé věci nejsou jasné, zahajuje hloubkové kontroly," řekl Sivera.

Jenže odborníci mají vůči některým kandidátům a jejich výdajům výhrady už teď. Nejméně transparentní kampaň podle nich má třeba bývalý rektor Tomáš Zima nebo právě odborový předák Josef Středula. "Ta kontrola je bezzubá. Měla by být průběžná a daleko přísnější," uvedl sociolog Jan Herzmann. 

Volební vysílání TV Nova

12. ledna První debata: 17:00, TV Nova
Druhá debata: 20:00, TV Nova
Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
13. ledna Speciální Snídaně: 5:55, TV Nova
Mimořádné vysílání: 14:00, TV Nova
Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
14. ledna Kontinuální vysílání: 13:00, TV Nova Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
Debaty bude možné sledovat také na TN.cz, Voyo zde a zde, Nova Plus, Facebooku, TikToku a na YouTube.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.