Babiš chce zrušit dvoukolovou volbu do Senátu. Podle vlády je návrh nesmyslný

Předseda hnutí ANO a kandidát na prezidenta Andrej Babiš předložil začátkem listopadu návrh změny zákona o volbách do Parlamentu. Konkrétně chce změnit systém voleb do Senátu.

Místo současného většinového dvoukolového systému chce zavést systém jednokolový, ve kterém by senátorské křeslo získal jednoduše kandidát s nejvyšším počtem hlasů. Babiš jej nazývá "systém prvního v cíli". Podobně probíhají například volby do Dolní sněmovny Spojeného království.

[chooze:article;value:475468]

Současný průběh senátních voleb je podle Babiše časově i finančně náročný. Zvláště časová náročnost se pak podle něj propisuje do nízké volební účasti. "Lze se domnívat, že vzhledem k tomu, že se volby konají vždy v pátek a sobotu, nejsou občané ochotni obětovat tomuto 'svátku demokracie' dva víkendy po sobě," píše v odůvodnění svého návrhu.

Co se finančních úspor týče, předseda hnutí ANO předpokládá, že by pouze jednokolová volba mohla státu ušetřit asi 100 milionů korun. Předpokládá také, že by vyšší volební účast posílila legitimitu Senátu, a to přesto, že si horní komora, co se důvěry občanů týče, vede srovnatelně se Sněmovnou.

Problém je podle Babiše také v tom, že dvoukolový systém napomáhá rozdělování společnosti. "Obsahem volební kampaně pak není na prvním místě soutěž odlišných myšlenek a názorů, ale spíše vymezování se vůči konkurenčnímu kandidátu," tvrdí.

[chooze:article;value:475113]

V minulosti se Andrej Babiš vyjadřoval o Senátu jako o zbytečném a drahém. "Senát je de facto zbytečný, zpomaluje legislativní proces, stojí 600 milionů korun ročně, a navíc ztratil kompetenci volit prezidenta. Na Slovensku například horní komora není," řekl v roce 2016 pro deník Právo.

[chooze:poll;value:11556588ded709a16cbfa6ef813af84f57265506;layout:tn_nova]

Před dvěma lety také přiznal, že mu volební systém do Senátu nevyhovuje. "Senát prostě neumíme. Tenhle volební systém nám nesedí," řekl po neúspěšných volbách pro portál Echo24. Také letošní volby do Senátu se hnutí ANO nepovedly. Do horní komory se nakonec dostali jen tři jeho kandidáti.

[chooze:article;value:477525]

Podle vlády nejsou Babišovy argumenty založeny na datech, ale na domněnkách. Návrh prý navíc "nezohledňuje postavení a charakter Senátu". Systém, který navrhuje Babiš a který některé země používají pro volby do dolní komory, proto ministři nepovažují jako vhodný pro záměrně odlišnou komoru horní.

"Samotná jednokolová většinová volba není způsobilá zajistit vyšší míru legitimity zvolených senátorů, neboť v prvním kole se počet hlasů rozmělní mezi více kandidátů, takže i při vyšší volební účasti může vítězný kandidát získat poměrně malé procento z celkového počtu hlasů. A bude pak reprezentovat velmi malou část voličů v daném obvodu," dodává vláda v usnesení k návrhu. Zákon nyní poputuje do Poslanecké sněmovny, kde o něm rozhodnou poslanci. 

Babiš ke své kandidatuře: Vím, že nejdu jako favorit a budu čelit přesilovce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.