Babiš opouští Moniku. Podívejte se, co tvoří základ jeho bohatství

Andrej Babiš, který se právě rozchází se svou manželkou Monikou, patří mezi nejbohatší Čechy. Podle žebříčku časopisu Forbes je Babiš se jměním 170,1 miliardy korun pátým nejbohatším podnikatelem v Česku.

Hlavním zdrojem Babišova bohatství je firma Agrofert, kterou založil v roce 1993. Společnost za 31 let vyrostla v obra, který má ve svém vlastnictví firmy fungující v několika zemích. Koncern operuje převážně v oblasti potravinářské, zemědělské a chemické výroby.

V konglomerátu se tak nachází firmy jako Penam, Kostelecké uzeniny, Vodňanské kuře, Krahulík, Olma, Profost, Lovochemie nebo Synthesia. Za rok 2022 přiznal Agrofert majetek ve výši 187 miliard korun. Prodat měl také zboží a služby v celkové hodnotě 245 miliard.

[chooze:article;value:551800]

Babiš oficiálně majitelem Agrofertu už není, v roce 2017 firmu kvůli novele zákona o střetu zájmů převedl. Akcie Agrofertu a holdingu SynBiol, který Babiš také vlastnil, nyní vlastní svěřenské fondy AB private trust I a II. Oba tyto fondy Babiš zakládal. Součástí SynBiolu je mimo jiné také firma Imoba, která vlastní resort Čapí hnízdo.

Babiš také vlastní ještě jednu firmou, kterou je podle portálu Kurzy.cz akciová společnost Agasby, v níž je Babiš jediným akcionářem. Tato firma však není žádným gigantem. Podle účetní závěrky z roku 2022 disponuje kapitálem ve výši jen 1 527 000 korun a operuje se ztrátou.

Ve svém majetkovém přiznání také Babiš zmínil nákup několika nových vozidel za loňský rok. Za svůj obytný vůz, v němž v rámci prezidentské předvolební kampaně objížděl Česko, zaplatil 2,19 milionu korun. Koupil si i tři auta, jejichž částky neuvádí, cenu však ano. Zaplatil za ně 12,1, 4,79 a 1,62 milionu korun.

Kellnerová zůstává nejbohatší Českou, Babiš přišel o 14 miliard:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.