Lidem po nákupu v e-shopu Temu mizí peníze. Jde i o desetitisícové částky

Je to lákavé a někteří tomu prostě nemohou odolat. Čínské Temu opanovalo český internet. Dekorace, doplňky do bytu či oblečení. Na virtuálním čínském tržišti je k dostání vše, na co si jen vzpomenete, a to za cenu, o které se vám ani nesnilo.

Agresivní kampaň padla na úrodnou půdu a Češi se do Temu zamilovali. Jenže jsou i tací, kteří kvůli touze výhodně nakoupit přišli málem o všechny své peníze. Vyprávět by o tom mohl profesionální kadeřník Filip Kraus. "Objednával jsem jednou na Valentýna balónky kvůli oslavě salónu. Po 14 dnech mi strhli zničehonic z účtu 87 tisíc. Bylo to ve dvě ráno, nepřišla žádná notifikace o ničem, o žádné platbě, já jsem o tom netušil. Až když jsem se podíval na účet, byla tam ztráta 87 tisíc," popsal.

Pan Kraus okamžitě kontaktoval svou banku, a udělal tak to nejlepší, co v danou chvíli mohl. I tak vyhráno neměl a až po dvou týdnech vybojoval své peníze zpět. "Ale spoustu lidí mi řeklo, že už jim to odečítá nějakou menší částku měsíčně," dodal.

A varuje i paní Jana. Ta po třetím nákupu na čínském tržišti Temu přišla v přepočtu o deset tisíc korun. Pracuje v Německu a z účtu jí mizelo euro po euru. "Objednávala jsem si oblečení, nějaké drobnosti na Temu, zhruba asi třikrát. Po první objednávce se nic nestalo, vše přišlo v pořádku, druhá taky, po třetí objednávce mi začaly mizet z konta peníze. Euro, čtyři eura, takový malý testík, jestli si všimnu. Klidně vám odešlo 300 euro bez ničeho," povyprávěla Jana.

[chooze:article;value:548601]

Portál trvá na tom, že nakupování na něm je bezpečné. "Nakupování na Temu je bezpečné. Naše platební odkazy jsou šifrovány a zabezpečeny v souladu se standardy platebních karet a spolupracujeme s hlavními poskytovateli plateb a s jejich vlastními dodatečnými bezpečnostními protokoly. Zavedli jsme také vícefaktorové ověřování pro zabezpečení přístupu uživatelů," tvrdí mluvčí Milosz Ciekalski.

"Obrovská popularita této platformy vedla k tomu, že se na to navázalo velké množství kyberzločinců. My jsme zaznamenali už stovky, možná i tisíce případů, kdy uživatelé dostali informační e-maily, které se tvářily jako nějaké Temu Rewards, nějaké odměny, ale s Temu to nemělo vůbec nic společného. Ve chvíli, kdy uživatel klikne na ten odkaz, tak se dostane na stránku, která perfektně imituje to prostředí Temu. Pokud tam zadá své přihlašovací údaje, tak vlastně vyzradí svá data nějakým útočníkům," odborník na kybernetickou bezpečnost Petr Kadrmas.

Pan Filip i paní Jana jsou ale přesvědčení, že na žádný podezřelý odkaz neklikli. Nicméně to, že platforma láká kyberzločince, zdaleka není jediný problém Temu. Před jeho aplikací nedávno varoval i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a na rizika upozorňují i IT experti. "Když si nainstalujete tu aplikaci, tak jednak dáváte i přístup k vašemu mikrofonu, kontaktům, ke všemu. Pokud tam máte nějakou kartu, kterou používáte normálně, tak ji v podstatě odevzdáte taky," varoval IT expert Miloslav Lujka.

"Z pohledu bezpečnosti to vypadá tak, že když něco vypadá velmi lákavě a ceny jsou nízké, tak je tam vždy nějaké riziko a problém. Každý obchodník chce vydělat. Pokud nevydělá na tom, že vám chce prodat nějaké zboží, tak se snaží vydělat nějak jinak, například že sbírá citlivá data a prodává je dál," řekl Kadrmas.

[chooze:article;value:544149]

Pomyslný pohár trpělivosti s expanzí čínských e-shopů do naší země přetekl českým podnikatelům pohybujícím se v internetovém prostředí. Poukazují především na neprůhledné hospodaření těchto firem, pofidérní a nikým nekontrolovanou kvalitu zboží, označování dovážených produktů a také to, že zákony jsou na Temu a jemu podobné jednoduše krátké.

Praktiky čínského tržiště Temu má na mušce i Česká obchodní inspekce (ČOI), ruce má ale bohužel svázané. "Ty podněty se týkaly především nedodání zboží nebo dodání jiného zboží, než bylo objednáno, týkaly se i chybějících návodů v českém jazyce nebo dokladů o koupi," uvedl mluvčí ČOI František Kotrba.

Trpělivost s internetovými tržišti teď došla Francii. Dolní komora tamního parlamentu schválila zákon, který zakazuje reklamu na tato tržiště, zapovídá jim spolupráci s influencery a na zboží z nich zavádí přirážku 10 euro. Chránit to má domácí trh, zdraví spotřebitelů i životní prostředí. V Česku se takové opatření zatím nechystá.

Levné nákupy z Asie lákají. Mnohdy ale radost z toho, jak jste ušetřili, vystřídá vztek. Často obrázek totiž nemusí odpovídat skutečnosti. Velkým pomocníkem mohou být recenze dalších zákazníků. Tam totiž mnohdy najdete i fotografie, jaké zboží jim skutečně přišlo.

[chooze:article;value:537539]

Problémem bývají i velikosti, ty asijské jsou totiž i o dvě čísla menší, než jste zvyklí. Takže když si objednáte tričko velikosti XL, přijde vám něco, co odpovídá spíše velikosti M.

Místo stahování aplikace čínského e-shopu nakupujte raději na jejich internetových stránkách. "Určitě je to bezpečnější, ale musíte si dát pozor, abyste byl na reálném webu. Útočníci mohou vytvářet weby, které jsou podvrhem," varoval Kadrmas. Při registraci nepropojujte účet s jinými účty, třeba na sociálních sítích.

"Pokud uživatelé mohou, tak by ideálně měli používat jednorázové platební karty. Platební karty, které slouží k jednomu nákupu, a když ten nákup provedete, tak se ta karta automaticky zablokuje," radil Kadrmas.

Ačkoliv velká čínská tržiště proti padělkům bojují a obchody, které je nabízejí, blokují, padělky se v jejich nabídce objevují. Ať už jde například o oblečení, či módní doplňky. Když si takové zboží objednáte, hrozí vám, že vám jej zabaví celníci, pokud na něj při kontrole narazí.

Pakliže zboží neodpovídá tomu, co jste si objednali, často je u čínských e-shopů nejúčinnější zbraní podat návrh na spor, který pak řeší provozovatel stránky. Důležité je mít vše dobře nafocené, například jak zboží přišlo zabalené, co v balíčku bylo a v čem se to podle vás liší od inzerce. Prodejci jsou závislí na tom, jakou mají reputaci, takže hrozba prohraného sporu či negativní recenze je často přiměje vyjít zákazníkovi vstříc.

Reakce Temu

Po odvysílání reportáže poslala společnost televizi Nova reakci. "O případném shromažďování údajů vždy informujeme transparentně. Pokud existuje možnost, že bychom mohli informace o uživateli použít k určitému účelu, jasně ho o tom informujeme. To je v souladu s přísnými standardy stanovenými tržištěmi s aplikacemi, jako jsou Apple App Store a Google Play. Přestože zveřejňujeme veškeré případné shromažďování údajů, v praxi shromažďujeme a používáme pouze naprosté minimum údajů potřebných k efektivnímu provozu naší služby," uvedl mluvčí.

"V Temu uplatňujeme komplexní přístup k prověřování prodejců a produktů na naší platformě a zajišťujeme vysoký standard kontroly kvality, který odpovídá požadavkům trhů, na nichž působíme. Tento proces začíná nástupem a prověřováním prodejců, kdy jsou povinni předložit své podnikatelské licence a právní dokumentaci. Kromě toho podepisují dohody, v nichž potvrzují svůj závazek k bezpečnosti výrobků a dodržování předpisů relevantních pro jejich zamýšlené trhy. Temu tento proces podporuje tím, že poskytuje pokyny a zdroje týkající se požadavků na dodržování předpisů na různých trzích," dodal.

Firma tvrdí, že je pro kontrolu kvality důležitý monitoring zboží a spolupráce s prodejci. "Společnost Temu pečlivě sleduje zpětnou vazbu od zákazníků, aby zjistila případné problémy s produkty. Pokud se objeví pochybnosti, podnikneme okamžité kroky k prošetření a v případě potřeby odstraníme všechny výrobky, u nichž existuje podezření, že nejsou v souladu s předpisy nebo jsou nebezpečné. Kromě toho společnost Temu aktivně spolupracuje se spotřebitelskými skupinami a regulačními orgány, aby řešila obavy a v případě potřeby usnadnila stahování výrobků z trhu nebo jejich stažení. Odpovědnost a sankce jsou jasně definovány v rámci kontroly kvality společnosti Temu. Prodejce neustále upozorňujeme na nutnost přísného dodržování bezpečnosti výrobků a zajišťujeme, aby si byli plně vědomi své odpovědnosti," napsala firma v reakci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.