Babiš zvažuje složit poslanecký mandát, potvrdil Havlíček

Ve volbách Andrej Babiš prohrál. Podle Havlíčka by ale Petra Pavla nikdo z hnutí ANO porazit nedokázal. "Velmi příjemně nás překvapily dva miliony hlasů, které pan Babiš s podporou ANO, jakožto kandidát na prezidenta, získal," prohlásil. "Faktem je, že výsledek druhého kola jsme očekávali těsnější," dodal.

Chybou podle něj bylo, že se Babiš více nezaměřil na ekonomická a sociální témata. "Myslím, že by to panu Babišovi sedělo o hodně více," poznamenal. "Neřekl bych, že by bylo špatně téma válka," doplnil však.

Babiš zvažuje konec ve Sněmovně

S Andrejem Babišem Havlíček naposledy mluvil v pátek. Na otázku, jestli je expremiér znechucený, odpověděl: "Pan Babiš je bojovník, já ho znám velmi dobře, je to člověk, který se umí rychle resuscitovat a postavit se rychle na nohy. Nepodceňujme lidi, kteří přišli z byznysu." Předseda hnutí ANO má podle něj odvahu.

[chooze:article;value:488142]

Přiznal ale, že by mohl expremiér položit poslanecký mandát. "Zatím o tom není rozhodnuto. My to budeme řešit ještě v následujících dnech, ale hlavně je to na rozhodnutí pana Babiše," vzkázal. Sám to údajně zatím neví.

Pokud by Babiš zhodnotil, že je pro něj Sněmovna nekomfortní, nebude ho Havlíček přesvědčovat, aby v ní zůstal. "Vyhovovala mu vládní pozice více než parlamentní," přiznal. Byl by ale rád, kdyby jeho předseda poslancem zůstal.

Předseda hnutí ANO si podle něj klade otázku, jestli má setrvání v české politice zapotřebí. "Málokdo tady nechal tak velký otisk," myslí si. "Samozřejmě je trnem v oku řady politiků, řady těch, kteří se s ním třeba nedohodli," doplnil.

Vondrák půjde na kobereček

V prezidentských volbách Babiše nepodpořili ani hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) a ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). "To budeme samozřejmě řešit v následujících dnech, možná týdnech, protože jedna věc je ta, jak se na to díváme v rámci předsednictva ANO, druhá, jak se na to dívají ostatní členové ANO, protože my jsme jejich reprezentanti," avizoval.

[chooze:article;value:487075]

Zajímat ho budou hlavně názory lidí z Moravskoslezského kraje. "Máme tam velmi silnou základnu a má ji tam i pan Babiš," sdělil. "Budeme chtít slyšet, jak vnímá své působení v rámci hnutí ANO," řekl k Vondrákovi.

Mrzí ho, že se proti Babišovi Vondrák vymezil až poté, co jej jako kandidáta schválilo předsednictvo. "Je třeba si uvědomit, že se hraje také za nějaký tým. Když hrajete za Spartu, těžko můžete vzývat hráče Slavie," doplnil.

Tržně orientované hnutí

Hnutí ANO je podle něj tržně orientovaným hnutím se sociální kontrolkou. "Nejsme typickou stranou, která by by byla orientována nekompromisním kapitalistickým způsobem založeným na velkých korporacích, ziskovosti a jiném vztahu vůči svému okolí, ale ani socialistickým způsobem, což znamená to klasické přerozdělování. Je to případ jako rodinné podnikání," vysvětlil. 

"Jsme hnutím, které reprezentuje největší část voličů a logicky chceme zvítězit," řekl s tím, že chce hnutí sestavovat příští vládu. "Neřekl bych, že volíme ve vodách SPD," dodal. Kvůli tomu, aby se lépe tvořily koalice nechce Havlíček nic měnit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.