Babišovi Patrioti pro Evropu mají dostatek členů. Frakce může vzniknout

Národně konzervativní uskupení Patrioti pro Evropu, jehož vznik na konci června oznámili šéf ANO Andrej Babiš, maďarský premiér Viktor Orbán a šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl, konečně splnilo základní podmínky pro to, aby se z něj mohla oficiálně stát frakce v Evropském parlamentu. Upozornil na to britský Guardian.

K uskupení se totiž připojí Dánská lidová strana a belgická strana Vlaams Belang (Vlámský zájem). Už dříve vstup oznámila také nizozemská krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, portugalská strana Chega (Dost) a španělská strana Vox.

Tím frakce překročí hranici 23 europoslanců minimálně ze čtvrtiny (tedy sedmi) členských zemí, což je podle Evropského parlamentu minimum pro vznik nové poslanecké skupiny.

[chooze:article;value:562662]

Tím ale rozrůstání uskupení nejspíš nekončí. Jak připomíná deník Financial Times, o vstupu do frakce uvažuje také Národní sdružení Marine Le Penové. To by z Patriotů pro Evropu udělalo jednu z nejsilnějších frakcí v Evropském parlamentu. Mluví se také o přistoupení italské Ligy severu italského vicepremiéra Mattea Salviniho.

Konec to podle portálu Euractiv naopak pravděpodobně znamená pro někdejší krajně pravicovou frakci Identita a demokracie, jejíž součástí byla například i česká SPD, která už ale oznámila, že z ní odchází, ale také třeba FPÖ, Vlaams Belang, PVV nebo Dánská lidová strana, tedy strany, které už oznámily přechod k Patriotům pro Evropu, či Národní sdružení, které o tom jedná.

EU se kvůli Putinovi pustila do Orbána. Unii nereprezentuje, zdůraznili představitelé:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.