Politika rozvášnily volební výsledky. "Už se ani nenamáhají měnit software?" uvedl

"Je to neuvěřitelné, prezidentské volby v Česku, Francii a na Slovensku dopadly téměř totožně," upozorňuje děčínský náměstek primátora Jan Skalický (ANO). A se svým "objevem" se podělil také s lidmi na facebooku.

Pomineme-li údaje za desetinnou čárkou, tak duely Pavel vs. Babiš, Čaputová vs. Šefčovič či Macron vs. Marine Le Penová dopadly s poměrem hlasů pokaždé 51 ku 41 procentům. "Náhoda? Těžko uvěřitelné!!!" reagoval na sociální síti děčínský politik.

[chooze:article;value:487102]

​"Kdybych před volbami českého prezidenta řekl, že na Slovensku a ve Francii dopadly volby téměř stejné, tak by se mi všichni smáli a řekli, že něco takového není možné," uvádí pro TN.cz politik.

"Nesnažím se spekulovat, proč je toto možné, ale skoro stejné výsledky jsou minimálně ze sociologického hlediska klíčovou otázkou," vysvětluje náměstek primátora ze severu Čech. A dodává, že chtěl svou reakcí vyvolat diskusi a rovněž trochu provokovat.

[chooze:article;value:487116]

​Politolog Josef Mlejnek nad iniciativou politika nevěřícně kroutí hlavou. "To je totální nesmysl. Pokud chce pan náměstek operovat s volebními výsledky, tak ať udělá studii a zahrne do ní 500 volebních výsledků," říká Mlejnek.

Podle Kristíny Šefčíkové z Prague Security Studies Institute reakce komunálního politika může zavánět zpochybňováním zvolení Petra Pavla. "Pan Skalický kromě Česka připomíná výsledky z dalších evropských zemí, které sdílejí společné demokratické hodnoty. A že u nich jsou nějaké podobnosti, moc překvapivé není. Z nějakého sociologického hlediska je ale ten poznatek pana náměstka zajímavý," vysvětluje Šefčíková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.