Banky lákají na výhodné spořicí účty. Pomáhají zvládat vysokou inflaci

Banky už nemohou lákat klienty na levné hypotéky. Teď jsou v kurzu rekordně vysoké, v některých případech i více než šestiprocentní úroky na spořicích účtech. Ještě před několika měsíci přitom byly poloviční. Za jejich růstem stojí vedle kroků centrální banky i vládou avizovaná daň z mimořádných zisků.

"Banky nechtějí odvádět na dani takové peníze, takže je pro ně lepší tu úrokovou míru na spořicích účtech dočasně zvýšit. Samozřejmě v současné době se banky snaží akumulovat hotovostní prostředky, aby tyto peníze mohly dále použít," vysvětlil ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:477619]

Zejména pro ty, kteří nemohou investovat velké částky nebo se nechtějí vrhat do složitého světa investic, je to šance, jak své peníze zhodnotit. "Z pohledu pořízení, práce s penězi, ovládání a podobně je to ten nejjednodušší způsob," sdělil tržní analytik Aleš Fojtík.

Při výběru spořicího účtu je dobré sledovat úrokovou míru, ale podle odborníků je nutné zaměřit se i na jiné věci. Například na to, na jakou částku se slibovaná úroková míra vztahuje. "Typicky je lépe úročena jenom určitá částka. A pokud roste víc, třeba na 100 000 korun, tak bývá úroková míra nižší," upozornil Fojtík.

[chooze:article;value:475717]

A překvapit mohou i podmínky výběru peněz, a to i přes to, že je zpravidla možné si peníze z účtu vybrat ze dne na den. "Může existovat nějaký poplatek za vypovězení nebo povinnost ponechat nějaký minimální zůstatek na účtu," uvedl Fojtík.

Že se mezi lidmi zájem o spořicí účty zvedá, potvrzují i samotné banky. "Lidé spoří a využívají spořicí účty. A vidíte to i na růstu vkladů," řekl mluvčí ČSOB Patrik Madle.

"Objem peněz, který je teď na spořicích účtech klientů České spořitelny, je rekordní," přiznal mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Další způsob, jak peníze bezpečně zhodnotit, a to s ještě vyššími úroky, než nabízí spořicí účet, je účet termínovaný. Tam je ale nutné částku na účtu ponechat předem zvolenou dobu. Ta se může pohybovat od několika měsíců až po několik let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.