Baví mě ukazovat lidem, jak si mohou přenastavit mentalitu, říká koučka

Claudie Cross Křížová se zabývá osobním coachingem. Zmínila, že lidé si často její profesi zaměňují s mentorem, což je chybné označení. "Coaching je vedení lidí pomocí otázek. A to znamená, že když bych to třeba porovnala s tím mentorem, za co je to často zaměňováno, tak mentor už musí mít určité zkušenosti v té dané oblasti. To znamená, že já, kdybych si přála mít mentora na coaching, tak je to přesně člověk, který už tu moji profesi musí dělat určitou dobu a já se ho budu ptát na rady v rámci té mé profese," vysvětlila.

Křížová je tzv. "odautopilotovačkou" osobností. "Když dosáhneme pětatřiceti let, tak 95 % našeho jednání je řízeno nevědomými vzorci. To znamená, že stále dokola žijeme v podstatě ty samé myšlenky a realitu prožíváme de facto stejně. A mě baví tyhle návyky rozpoznávat a ukazovat lidem, jak si tu realitu mohou vytvářet jinak, aby v ní bylo lépe a aby byli s tím svým mozkem kamarádi," upřesnila, co je její hlavní náplní práce.

[chooze:article;value:561933]

Jak sezení u Křížové vypadá, popsala hned vzápětí. "Můžete si vybrat tematické sezení, což znamená, že klient přichází do rozhovoru s tím, že už má někdy mnohdy rozmyšlené nějaké konkrétní téma, které si přeje s tím koučem rozebrat. Může to být nějaká slepá ulička. Může to být i nějaká trápení, nebo to může být nějaká vize, kterou on chce naplnit. Stalo se mi ale, že tam člověk přišel jen ze zvědavosti a rozklíčovali jsme šest témat," uvedla. 

Koučka následně uvedla i techniky, díky kterým se mohou lidé zklidnit v každodenních stresových situacích. "Jednou z technik je tzv. bodové skenování těla, kdy si pohodlně sednete a začínáte vnímat, kde se prsty dotýkají podlahy, začínáte vnímat svá kolena, své tělo a dostáváte se více a více do těla, což aktivuje parasympatický nervový systém, což je nervová část nebo nervový systém, který je takovou brzdou. Zpomaluje srdeční tep, snižuje krevní tlak. Máte i lepší schopnost trávit, což znamená lepší způsob i regenerace," popsala první z nich. 

"Potom je technika dechů. Je to taková metoda čtyři krát čtyři. Na čtyři doby nádech, čtyři doby jste nadechnutí, na čtyři doby výdech a zase čtyři doby vydechnutí. A tak to uděláte několikrát. A zase tam dochází ke zklidňování nervového systému," doplnila.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.