Bez místenky si lidé pomalu nesednou. Dopravce trápí nedostatek vagónů

Kdo nemá místenku, ten si nesedne. Vlakovým dopravcům chybí vagóny, příčinou je krom většího zájmu o cestování vlakem i takzvaná Evropská norma servisu.

"V loňském roce začala platit tzv. Evropská norma servisu. Tudíž my musíme dodržovat přísnější pravidla. Místo toho, aby ten vlak nebo vagón šel na tu servisní prohlídku jednou za dva roky, tak se potřebuje dostat do toho servisu po ujetí určitého počtu kilometrů," vysvětlil mluvčí Českých drah (ČD) Lukáš Kubát.

[chooze:article;value:512439]

Problém ale vzniká tím, že opravy trvají déle, než je nasmlouváno. "Například místo 45 dnů trvá ten servis třeba 100 nebo 120 dnů. Dodavatelé tvrdí, že jsou to především problémy ještě postcovidové. Ale také problémy způsobené válkou na Ukrajině," doplnil Kubát.

Odstaveny jsou stále desítky vagónů. Dopravci proto apelují na cestující, aby si pořídili ke své jízdence i místenku. "Párkrát se mi stalo, že jsem neměl místenku a celou cestu jsem prostě seděl v uličce," uvedl jeden z oslovených cestujících.

"Když jedu vlakem, tak si vždycky objednám místenku. Abych prostě měla to místo zajištěné. A aby bylo jasné, kde sedím," sdělila další cestující. Situace by se mohla díky dodání nových vagónů výrazně zlepšit v prosinci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.