Běžné zlozvyky ohrožují naše zdraví. Zvyšují šanci, že chytíte covid či salmonelu

Vnímané jako nevhodné a někdy až přímo odporné. Přesně tak bývají mnohdy brány zlozvyky, za které se lidé obvykle stydí. Některé z nich ale mohou ovlivnit vaše zdraví. Zatímco se jich najde i několik, které mohou mít pozitivní dopad, mnoho z nich má spíše negativní. Lékařka Deborah Leeová, kterou citoval deník The Sun, na několik takových zlozvyků upozornila. 

Jedním z nich je například šťourání v nose. Lidé, kteří si strkají prsty do nosu, mají totiž o více než 11 procent vyšší šanci chytit covid-19 než ti, kteří tak nedělají. Vědci totiž zjistili, že koronavirem onemocnělo 17 procent lidí, kteří tento zlozvyk přiznali, navzdory 5,9 procenta lidí, kteří tento zlozvyk nemají. 

Dobrý vliv nemusí mít ani kousání nehtů. Tento zlozvyk má přitom prý 20 až 30 procent populace. ​"Může to mít za následky deformaci nehtového lůžka a infekci kolem něj, chronické lámání nehtů a přenos infekcí z ruky do úst," uvedla. Okusováním nehtů si tak hříšníci mohou přivodit například salmonelu či bakterie E.coli, které bývají indikátorem fekálního znečištění.

[chooze:article;value:487665]

Dalším rizikem může být i zanedbání mytí rukou. Ne nadarmo se to totiž učí už děti v mateřské škole. Po použití toalety má totiž člověk na rukou asi 200 milionů bakterií, které mohou způsobit řadu nemocí. Pokud si ale ruce umyjete, až o 40 procent tak snížíte šanci na to, že vás zastihnou střevní potíže.

Zaškodit může i zdánlivě nevinné cucání konečků vlasů. Tak se vám totiž mohou dostat vlasy až do žaludku. "Způsobují pak bolesti břicha, nevolnost, zvracení, průjem, zácpu a střevní neprůchodnost," upozornila doktorka. Mezi závažnější onemocnění pak patří například onemocnění jater či pankreatitida.

[chooze:article;value:440026]

​Některé zlozvyky ale mohou mít pozitivní účinek. Podle doktorky Leeové tělu neškodí například zmiňované močení ve sprše. "Moč je obvykle sterilní, takže nemůže přenést infekci," řekla doktorka. Někteří lékaři ale upozorňují na to, že tento zlozvyk může oslabit svaly pánevního dna a snížit kontrolu nad močovým měchýřem.

A pozitivní vliv může mít prý i nadávání. Nadávky totiž uvolňují stres a mohou prý i otupit pocit fyzické bolesti. "Je to způsob, jak uvolnit zatemněné emoce. Pomáhá nám to zabránit v tom, abychom zadržovali vztek," říká Leeová.

Dopad v pozitivním slova smyslu může mít i občasné vyhýbání se sprše. "Pokaždé, když se sprchujeme, odstraňujeme přírodní oleje, které tvoří ochrannou kožní bariéru," vysvětlila doktorka.

Časté sprchování totiž může kůži vysušit a bakterie tak mohou snadno proniknout do jejích vrstev. Pokud se tedy nadměrně nepotíte či nedřete denně ve fitku, stačí, když se prý budete sprchovat jednou za dva až tři dny.

Stále více lidí spí méně než šest hodin. Ohrožujete tak své zdraví, varují lékaři:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.