Bída s místy pro žáky pokračuje. Problém je se základními i středními školami

"Nevíme, jestli budeme mít dostatek míst pro prvňáčky," říká ředitelka ZŠ K Milíčovu v Praze 11 Alena Červená. "Vůbec totiž netušíme, kolik dětí se nastěhuje do nové výstavby, která byla v naší spádové oblasti dokončena," vysvětluje Červená. Podobná situace je i v dalších okrajových částech hlavního města. Intenzivně se staví všude.

A nejde o to, se dostat jen na základní školu. Další starosti přicházejí v devátých třídách, protože není dostatek míst hlavně na gymnáziích, o které je stále větší zájem. Podle ředitelky ZŠ K Milíčovu muselo asi 40 procent deváťáků, kteří její školu v minulém školním roce opustili, slevit ze svých požadavků.

[chooze:article;value:490245]

​"Počet gymnázií nenarůstá, zájem o učiliště klesá a nástavby neplní svůj účel vzhledem ke špatným výsledkům u maturit. Vývoj pracovního trhu napovídá, že v budoucnu budou upřednostňováni všeobecně orientovaní jedinci se schopností získat v krátké době odbornosti v nových profesích," vysvětluje Jan Zeman z organizace EDUin, proč mají lidé s maturitou z gymnázia před sebou dobrou perspektivu.

V roce 2021 se na gymnázia v Česku dostalo 23 935 žáků, ani tak ale kapacity nestačí, názory odborníků na věc se ale rozcházejí. Otázkou je, má-li se vyhovět poptávce po vzdělávání, či naopak upřednostňovat potřeby státu a nabízet více volných míst v oborech, jejichž absolventi jsou nedostatkoví. Trvale chybí například řemeslníci či lidé ve strojírenských a dalších technických odborech.

[chooze:article;value:490251]

​Například hlavní město se snaží z velké části vyjít vstříc poptávce po vzdělávání. Již několik let se v Praze například navyšují počty gymnaziálních tříd, které začaly vznikat i na středních odborných školách. Tyto třídy mají v Praze kapacitu pro 270 studentů. 

Podívejte se, jak podat přihlášky na střední školu. Postupujte takticky, radí odborník:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.