Biden se sešel s vdovou po Navalném. Slíbil sankce proti Putinovi

Prezident Spojených států Joe Biden se ve čtvrtek v San Franciscu setkal s vdovu po náhle zesnulém ruském opozičníkovi Alexeji Navalném Julií a jeho dcerou Darjou. Informovala o tom americká televize CNN. Prezident přitom další balíček protiruských sankcí, které by měly dopadnout i na nejvyšší místa. 

"Měl jsem tu čest setkat se s jeho ženou a dcerou a musím říci, že to byl muž s neuvěřitelnou odvahou," prohlásil Biden po setkání. "Zítra vyhlásíme sankce proti Putinovi, který je zodpovědný za jeho smrt," nechal se též slyšet.  

Podle televize ABC by se sankce měly týkat více než 500 subjektů, mělo by tedy jít o největší sankční balíček od začátku války. Zdroj z ministerstva zahraničí je měl označit přímo za drtivé.

[chooze:article;value:542964]

"Některé z nich budou zaměřeny na lidi, kteří se přímo podíleli na Navalného smrti. Naprostá většina z nich je však navržena tak, aby dále oslabovala Putinovu válečnou mašinérii, aby pomohla zaplnit mezery, pomocí nichž se předchozí sankce dařilo obcházet," dodala k nim náměstkyně ministra zahraničí Victoria Nuland. 

V sobotu uplynou od ruské invaze na Ukrajinu dva roky. Kromě Spojených států tak velký balíček sankcí připravila i Evropská unie. Jeho obsah odsouhlasili ministři zahraničí členských zemí ve středu. V pátek se je pak podle českého ministerstva zahraničí podařilo oficiálně schválit.

Česko dostane další tanky Leopard. Německo je poskytnuto za pomoc Ukrajině:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.