Biden se v Británii sešel s Karlem III. Se Sunakem řešil zbraně pro Ukrajinu

Když byl Joe Biden na oficiální návštěvě na zámku Windsor naposledy, vítala ho královna Alžběta II. a stráž musela držet kvůli covidové pandemii rozestupy. Teď, o dva roky později, je prvním americkým prezidentem, kterého tam po své korunovaci přivítal král Karel III.

Zatímco Alžběta se sešla s třinácti americkými prezidenty, snaží se její syn prohloubit vztah s tím jediným, kterého zatím během své vlády potkal. Příležitostí k rozhovoru zatím neměli mnoho. Až do teď, kdy s početnou delegací u čaje probrali klimatické změny.

Do Windsoru dorazil Biden vlastním vrtulníkem z Londýna. Tam se ještě před schůzkou s králem sešel s premiérem Rishim Sunakem. Do sídla šéfa britské vlády zavítal úplně poprvé od nástupu do úřadu.

[chooze:article;value:512700]

​"Myslím, že už jste tu několikrát byl. Ale teď je to vaše první návštěva v roli prezidenta. Jsme velmi poctění a šťastní, že vás tu máme," uvítal Sunak šéfa Bílého domu. "Naše vztahy, mezi Spojenými státy a Velkou Británií, jsou skálopevné a já se těším na náš rozhovor," prohlásil před schůzkou Biden. 

Hlavním tématem byla dodávka kazetové munice na Ukrajinu, kterou USA slíbily. Používání této kontroverzní zbraně zakázalo více než 100 států, včetně Velké Británie. Očekává se, že rozhovory o jejím vyslání budou pokračovat na summitu NATO v Litvě, kam Biden z Británie odletěl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.