Ukrajinský premiér varoval před třetí světovou. Řekl, co ji může odstartovat

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal je přesvědčený, že pokud jeho země nebude dostatečně chráněná, tak padne. A zhroutí se navíc i světový systém bezpečnosti. "Nebo tady bude množství konfliktů a podobných válek, což nakonec povede ke třetí světové válce," řekl Šmyhal pro portál BBC.

Sněmovna reprezentantů má o balíčku pomoci pro Ukrajinu hlasovat tuto sobotu. Šmyhal doufá, že ho všichni nakonec podpoří. "Tyto peníze jsme potřebovali včera, ne dnes, ne zítra," prohlásil předseda vlády.

[chooze:article;value:551565]

Jak portál připomněl, není to přitom poprvé, co Ukrajina varovala své spojence před důsledky potenciální porážky. Už v loňském roce se prezident Volodymyr Zelenskyj nechal slyšet, že pokud Rusko konflikt vyhraje, může příště napadnout Polsko, a rozpoutat tak třetí světovou válku.

Právě pomoc Spojených států je podle Šmyhala důležitá, uvedl portál CBS News. Představitelé Ruska jsou však přesvědčení, že jakákoliv další podpora ze strany USA nebude mít na bojišti žádný význam, protože situace na frontě se pro Kyjev rýsuje "nepříznivě".

Americký prezident Joe Biden už ve středu sdělil, že zákon v případě schválení podepíše. Chce tak vyslat do světa zprávu, že jeho země "stojí za svými přáteli".

Některé unesené ukrajinské děti našli vyšetřovatelé v Německu. Více se dozvíte v následující reportáži (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.