Blíží se další bouřky. U hranic bude velmi nebezpečná situace, hrozí i tornáda

"Dnešní situace na severovýchodě Rakouska a jihozápadě Slovenska vypadá z hlediska bouřek velmi nebezpečně – vysoké hodnoty MUCAPE, výrazný střih větru a kromě velkých krup a silných nárazů větru nejsou vyloučená ani tornáda," informoval před polednem ČHMÚ. 

V Česku by podle něj měly bouřky v neděli také udeřit, měly by ale být mírnější. "U nás v ČR vypadá situace mnohem "bezpečněji". Odpoledne, večer a v první polovině noci se postupně v jihovýchodní polovině ČR místy vyskytnou přeháňky a bouřky," uvedl s tím, že výstrahu se zatím rozhodl nevydat, protože ve srovnání se sobotou je pravděpodobnost nebezpečných doprovodných jevů nižší. 

[chooze:article;value:559092]

​Většina modelů se shoduje na tom, že nad Slovenskem a Rakouskem se večer vytvoří velmi nebezpečné bouřky, u Česka je situace zatím nejistá. 

"Poslední zpožděný výpočet z ALADINa modeluje výraznou supercelu i nad jižní Moravu. Počkáme na nové výpočty modelů a v případě potřeby budeme předpovědní výstrahu vydávat v odpoledních hodinách nebo budeme reagovat na aktuální situaci výstrahou na pozorovaný jev," doplnil ústav. 

Silné bouřky Česko trápily takřka celý týden. Podívejte se na čtvrteční záběry supercel: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.