Boj o Hrad: Poslední debata rozhodne. S výsledky může zásadně zahýbat

Kampaně prezidentských kandidátů vrcholí. Volební urny jsou připravené. Jestli ale může ještě něco razantně změnit rozhodnutí voličů, jsou to právě poslední předvolební debaty.

"Jsou zásadní, protože se odehrávají právě přímo před samotnými volbami a důležité také je, že tam v podstatě poprvé budou kandidáti přítomni mezi sebou, budou tam minimálně ti tři hlavní favorité voleb, kteří se předtím takhle nemohli konfrontovat navzájem," zhodnotila expertka na politický marketing Alžběta Králová.

Debaty mohou oslovit jak rozhodnuté voliče, tak především ty, co ještě favorita nemají. "Máme třetinu nerozhodnutých rodičů a ti budou možná debaty z velké části sledovat, aby si mohli na poslední chvíli vylepšit skóre a upřesnit si svoji volbu," přidal se politolog Lukáš Valeš.

[chooze:article;value:484177]

​"Na ty, kteří opravdu ještě rozhodnuti nejsou, si myslím, že to vliv mít může. Třeba neměli žádnou zkušenost s některými kandidáty a mohou je překvapit v dobrém i ve špatném," přidal svůj názor ekonom a bývalý rektor VŠE Richard Hindls.

Právě udržet si dobrou pozici v předvečer voleb je pro každého kandidáta nejdůležitější. "Většinou si po celou debatu snaží udržet nějakou svojí vizáž, nějaký kontinuální dojem pro diváky. Když potom přijde s nějakým ostřejším nebo kontroverznějším výrokem, tak to samozřejmě může ten pohled na něj úplně zvrátit," upozornil Michael Drašar z Institutu politických studií Univerzity Karlovy.

Naprosto klíčové jsou předvolební debaty třeba i ve Spojených státech. Především pak ty, kde se setkají horcí favorité. Odborníci se shodují, že se lidé rozhodují do poslední chvíle, než vhodí svůj hlas do volební urny. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.