Boj o život na nejdelším visutém mostě: Muž zkolaboval, zuřila sněhová bouře

Kvůli světově nejdelšímu visutému mostu pro pěší je Dolní Morava velkým lákadlem pro turisty. Zdolat tuto adrenalinovou atrakci se v sobotu pokoušel i 73letý polský turista. Málem při tom přišel o život.

"Zatímco v neděli je na horách doslova azuro, sobota taková úplně nebyla. Ochlazení, sníh, prudký nárazový vítr, teplota -7°C. Právě v takovém počasí zasahovali záchranáři v Horském resortu Dolní Morava. Polský turista náhle zkolaboval pravděpodobně v důsledku plicní embolie přímo na 'Mostu času'," upozornil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Členové Horské služby byli na místě během několika minut. Tou dobou už v oblasti chaty Slaměnka probíhala ve spolupráci s dispečinkem záchranářů telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace od duchapřítomných turistů. To vše ve výšce více než 1 000 metrů nad mořem.

[chooze:article;value:464981]

​"Turistům stejně jako zaměstnancům areálu musíme poděkovat. Resuscitaci jsme si okamžitě převzali. Za pomocí automatizovaného externího defibrilátoru, který doporučil jeden výboj a pokračující komplexní kardiopulmonální resuscitace se nám podařilo u muže obnovit krevní oběh i dýchání," popsal zásah na místě, který komplikovala vichřice a vířící sníh, lékař Horské služby Štěpán Malec.

"Chvíli to vypadalo velmi špatně. Předpokládalo se, že přistane kvůli transportu vrtulník. Extrémní počasí letecký převoz pacienta do nemocnice neumožnilo," upozornil Netolický. "Zásah komplikovala sněhová bouře, kvůli které nemohl přistát vrtulník. Muže jsme museli transportovat z hřebenu na kanadských saních," dodal dispečer Horské služby Jakub Fabián.

Pacient měl nasazenou kyslíkovou masku a jeden horský záchranář mu za jízdy prováděl srdeční masáž. "Jednalo se o velmi složitou situaci a velmi raritní záchranářský postup, ke kterému mu nás donutily klimatické podmínky. Provádět srdeční masáž na jedoucích kanadských saních je velmi obtížné," prohlásil zasahující záchranář Filip Tomanec.

Muž byl s obnovenými životními funkcemi předán zdravotnickým záchranářům v kritickém stavu. Ve voze zdravotníci pokračovali v záchraně života, natočili muži EKG a prováděli další medikaci. Následoval jeho převoz do nemocnice v Ústí nad Orlicí.

"Všichni se týmově podíleli na stabilizaci polského návštěvníka hor, jehož perspektiva zdaleka nebyla jistá. Nakonec všechno dobře dopadlo. Záchrana života, která trvala několik desítek minut, byla úspěšná. Moc děkuji všem, kteří se na záchranné akci podíleli. Klobouk dolů opravdu přede všemi. Je vidět, že jsme v dobrých rukách. I tak ale na sebe dávejte pozor. A to nejen na horách," uvedl Netolický a zvlášť poděkoval dvěma zaměstnancům areálu, kteří neváhali a přiběhli poskytnout první pomoc přímo na místo.

Lidé se po nejdelším visutém mostě pro pěší mohli poprvé projít loni v květnu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.