Bombardování zasáhlo konvoj uprchlíků z Gazy. Zemřely desítky lidí včetně dětí

Konvoj nákladních aut, na kterých seděli lidé směřující do jižní části Gazy, zasáhla bomba v pátek odpoledne. Sociální sítě bezprostředně nato zaplavila videa zobrazující místo těsně po útoku. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví na místě ihned zemřelo 70 lidí. Podle videa, které v sobotu analyzovala a ověřila britská stanice BBC, tam bylo nejméně 12 mrtvých, z toho i děti mezi dvěma a pěti lety. 

Následující videa z místa těsně po útoku, která analyzovala stanice BBC, jsou velmi drastická. Upozorňujeme, že jejich zhlédnutí je pouze pro otrlé. Nejsou vhodné pro děti a mladistvé. Odkazy na zdrcující videa do článku vkládáme pouze pro vysvětlení informací o probíhající válce na Blízkém východě.

Na videu je vidět, jak na korbě nákladního auta leží mrtví lidé, zakrvácená a bezvládná těla dalších leží v okolí na silnici a kolem ní. Na opravdu drastických záběrech jsou vidět i další poničená vozidla. Podle BBC se útok odehrál na jednom z evakuačních koridorů, které v sobotu později pro obyvatele Gazy vymezila izraelská armáda. Na evakuaci dala lidem dvě hodiny.

​Pokyn přemístit se ze severu Pásma Gazy na jih dostalo od izraelské armády před pravděpodobnou pozemní protiofenzivou Izraele zhruba milion obyvatel. OSN označilo rychlou evakuaci lidí před odvetným úderem Izraele za "prakticky nemožnou" a varovala před humanitární katastrofou. 

"Organizace spojených národů důrazně vyzývá k tomu, aby byl každý podobný příkaz zrušen, a zabránilo se tak tomu, že se již tak tragická situace změní v katastrofu," prohlásil v sobotu generální tajemník OSN António Guterres s tím, že tragická je i situace s nedostatkem pitné vody v oblasti. 

[chooze:article;value:525672]

Totální blokádu a intenzivní bombardování cílů Hamásu v Pásmu Gazy spustil Izrael po sérii teroristických útoků. Ozbrojenci na izraelském území od soboty zabili přes 1 300 lidí. Cílem plánované pozemní operace Izraele je kompletní zničení těchto islamistických ozbrojenců. Ve čtvrtek izraelské úřady jako varování před jejich zvěrstvy zveřejnily drastické fotografie toho, jak v židovských komunitách u hranicích s Gazou vraždili teroristé i kojence. 

Podle posledních zpráv izraelské armády je nyní v zajetí Hamásu v Gaze 120 Izraelců. Bombardování Gazy si podle agentury Reuters dosud vyžádalo přes 2 200 obětí a zhruba deset tisíc zraněných. 

Izraelská armáda pokračuje s protiofenzivou. Vyslala rakety na Pásmo Gazy: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.