Babiš se pustil do vlády. Jste zradikalizovaní, členství v EU a NATO nezpochybňuju

V dolní komoře Parlamentu v úterý začala několikahodinová debata na téma bezpečnostních hrozeb. Vládní koalice na toto téma totiž svolala mimořádnou schůzi.

Právě za bezpečnostní hrozbu označil ministr zahraničí Jan Lipavský šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše kvůli jeho postojům k válce na Ukrajině. Předseda hnutí ANO tvrdí, že chce mír. Podle vládní koalice ale svými výroky ustupuje Rusku. 

První části jednání se ale zástupci hnutí ANO nezúčastnili. Jednací sál opustili a na svých místech nechali pouze cedule s kritikou Fialovy vlády. Podle Aleny Schillerové (ANO) to bylo to proto, že si vládní strany s pomocí přednostních práv uzurpovaly jednání pro sebe. Poslanci hnutí se tak zapojili až do večerní řádné rozpravy.

Ve středu začal několikahodinovým projevem mimořádnou schůzi Babiš. "Největší nebezpečí je militaristická, zradikalizovaná Fialova vláda, která stále mluví o válce," prohlásil. Zdůraznil, že nikdy nezpochybnil členství v NATO a EU.

[chooze:article;value:545810]

Velká část poslanců reagovala také na to, že na veřejnost minulý týden unikl e-mail Babiše jeho spolupracovníkům. V něm po nich žádal informace mimo jiné o tom, jestli má Lipavský děti. Zároveň ministra označil za zm**a. 

"Všichni tu mluví o válce a posílání našich vojáků na Ukrajinu. Proto jsem chtěl, aby mi kolegové zjistili, jestli pan Lipavský má také děti a umí si vůbec představit, jaký strach zažívají rodiče při představě, že by jejich děti musely do války," reagoval Babiš na sociální síti X. "Za to vulgární slovo použité v soukromé konverzaci se panu ministrovi omlouvám," dodal.

[chooze:minuta;value:aaebe551-0eb4-4d3d-83ae-4850f3d53e70]

Podívejte se na reportáž z Odpoledních Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.