Británie přiznala šokující věc. Kvůli covidu se schylovalo ke kočičí genocidě

Britská veřejnost je šokovaná. Zejména tamní majitelé koček. Před třemi lety, když byla pandemie koronaviru na začátku, tehdejší vláda zvažovala, zda vydat nařízení o utracení všech domácích koček v zemi. Ve středu to ve vysílání kanálu Channel 4 News přiznal náměstek exministra zdravotnictví James Bethell.

"Byly chvíle, kdy jsme čelili velkým nejasnostem ohledně toho, zda domácí mazlíčci mohou, nebo nemohou přenášet tuto nemoc. V jednu chvíli se dokonce objevila myšlenka, že budeme muset požádat veřejnost, aby vyhubila všechny kočky v Británii," prohlásil.

[chooze:article;value:491854]

​Jen ta představa je podle něj děsivá. "Dovedete si představit, co by se stalo, kdybychom to chtěli udělat? A přesto se na chvíli objevilo několik důkazů. Takže se to muselo vyšetřit a uzavřít," dodal. 

Podle deníku The Guardian tato informace přichází v době, kdy Bethellův tehdejší šéf, ministr zdravotnictví v letech 2018–2021 Matt Hancock, čelí žalobám kvůli úniku více než stovky tisíc zpráv na whatsappu. Tyto zprávy poodhalují fungování britské vlády na začátku pandemie. Naznačují například, že Hancock odmítl radu nejvyššího vládního poradce v oblasti zdraví, který doporučoval testovat na covid všechny návštěvníky pečovatelských domů v zemi.

[chooze:article;value:438965]

​O covidu u koček se diskutovalo i v Česku, nikdy se ale neprokázalo, že by ovlivnily šíření viru v lidské populaci. Podle Státní veterinární správy se náchylnost na onemocnění potvrdila u více druhů zvířat, včetně právě kočkovitých šelem. Největší pozornost ale úřady věnovaly norkům americkým, u kterých se ukázalo, že jsou na covid velmi vnímaví. V zahraničí se kvůli nákaze ve velkém likvidovaly kožešinové farmy.

Česka se to netýkalo, protože jsou zde kožešinové farmy zakázány od roku 2017. S nákazou u zvířat se ale potýkaly zoologické zahrady. Například v pražské onemocněli covidem lvi a gorily (psali jsme o tom zde).

V době nejhorších epidemických vln patřily zoologické zahrady mezi zařízení, která musela být zavřená pro veřejnost. Zvířata tehdy psychicky strádala:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.