Brutální mrazy v USA: Teploty klesly až k -40 stupňům Celsia

Zima, kterou zažijete jednou za generaci. To hlásí některá tamní média. Přes 30 států po celých Spojených státech už vydalo varování pro více než 200 milionů obyvatel. Že je situace vážná, řekl Američanům i prezident Joe Biden. "Tohle není obyčejné sněžení, které pamatujeme jako děti. Jde opravdu o vážnou věc. Prosím, berte tuhle bouři extrémně vážně," požádal.

S největší intenzitou už bouře zasáhla střed a východ Spojených států. Na středozápadě navíc meteorologové očekávají, že se v průběhu dne promění v takzvaný bombový cyklon, který s sebou přinese rychlý pokles tlaku a extrémně nízké teploty. 

[chooze:article;value:480745]

"Toto je opravdu vážné varování pro všechny od Oklahomy až po Wyoming a Maine. Prosím všechny, věnujte pozornost varováním vašich úřadů," prohlásil Biden.

Nízké teploty a sněžení kromě automobilové dopravy komplikují také veškeré vnitrostátní a mezistátní lety. Letiště a aerolinky jich musely za poslední dva dny zrušit přes 5 000. Den před Štědrým dnem tak mnoho lidí zjistilo, že se na svátky za svými blízkými nedostanou.

"Vyzkoušel jsem desítky různých letišť. Volal jsem i aerolinkám, ale odlet bude možný asi až po Vánocích," uvedl cestující Craig Hung. "Během cesty autobusem na letiště nám řekli, že se náš let ruší, teď tu musíme čekat," dodal Cale Allen.

[chooze:article;value:480748]

Husté sněžení zkomplikovalo dopravu i na severozápadě Japonska. Tam za poslední týden zemřelo nejméně osm lidí a dalších 45 jich bylo zraněno v souvislosti s přívaly sněhu a množstvím dopravních nehod. Podle meteorologů by v Japonsku mělo sněžit až do pondělí.

Mrazivé počasí po Vánocích očekává Velká Británie. Podle předpovědí tam sice svátky bílé nebudou. V lednu by ale teploty mohly padnout až k -10 stupňům Celsia a hrozí, že napadne nejvíc sněhu za posledních 12 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.