Brutální vedra zaútočí. Léto 2024 bude nesnesitelné, varují první předpovědi

Pokud jste milovníci teplého letního počasí, budete se nejspíš radovat. Podle prvních předpovědí na léto to totiž vypadá, že si vysokých teplot letos užijeme možná až příliš. Připravit bychom se totiž měli na brutální vlny veder.

"Výstupy sezónních modelů mi hodně připomínají predikce let minulých, takže to letos vypadá na podobný scénář letních měsíců jako v minulých letech. To o vlny veder nebyla nouze," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:547107]

​Po teplotně nadprůměrném začátku roku to zatím vypadá, že se v podobném duchu ponese i zbytek roku. "Výhledy počasí, které vypočítávají velká evropská a americká centra, dávají pro jednotlivé letní měsíce červen až srpen nadprůměrné teploty v porovnání s dlouhodobým normálem," uvedla Honsová.

Podle aktuálních předpovědí to vypadá, že kromě vysokých teplot bude léto bohaté i na srážky. "Predikce srážek jsou ještě obtížnější než predikce teplotních odchylek. Nicméně v letním půlroce hraje velkou roli u vody i výpar a ten vzhledem k vysokým teplotám bude odebírat vodu. Stejně tak vegetace rostlin," vysvětlila meteoroložka.

Bouřky ale k létu zkrátka patří. "Česko je střechou Evropy – tady si období povodní a sucha dokážou podávat ruce v rámci týdnů. V létě jsou srážky nejvíce spojené s bouřkami. To pak padají většinou přívalové deště, kdy voda, která spadne, rychle odteče," uzavřela Honsová.

Teplého počasí si užívají i cyklisté. Spoustu řidičů tím zaskočili:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.