Budík ráno nikdy neodkládejte, radí expertka a varuje před dopady

Pokud jste zvyklí ráno posouvat budík o 10 či 15 minut, měli byste s tím přestat. Tvrdí to jedna z nejuznávanějších odbornic na změny a motivaci Mel Robbinsová.

"Chcete znát vědecký důvod, proč byste nikdy neměli odkládat budík? Dovolte mi, abych vám prozradila trochu z neurovědy. Dvě slova – setrvačnost spánku. Když zazvoní budík a vy ho odkládáte, jste vzhůru. Když se budík vypne, váš mozek opět upadne do spánku," vysvětlila Robbinsová ve svém podcastu a na tiktoku.

[chooze:article;value:491706]

​Výzkumníci přišli na to, že když po probuzení znovu usnete, váš mozek spustí nový spánkový cyklus. Ten trvá 75 až 90 minut. "Všimli jste si někdy, že podruhé se probudíte z hlubokého spánku po devíti minutách? Je to proto, že uběhlo jen devět minut ze 75minutového spánkového cyklu," dodává expertka.

Pokud se tak po probuzení cítíte unaveně, neznamená to, že jste se špatně vyspali. Váš mozek pouze potřebuje více času na to, aby se probral ze stavu ospalosti. A to až čtyři hodiny.

@melrobbins Episode 40 | STOP hitting the snooze button! ⏰ You know that you should get up when your #alarm rings, BUT did you know that there are science-backed reasons why the #snoozebutton is RUINING your day?! Yup. That’s right. You might think you’re doing yourself a favor by getting a few extra minutes of #sleep but by hitting your snooze button, you put your body into a state of “sleep inertia.” That’s why you feel so groggy when you do finally get up! Wouldn’t you rather start your morning feeling like a million bucks?! On tonight’s episode of the #melrobbinspodcast, I’m sharing what I call my “Million Dollar Morning Routine.” It includes 5️⃣ simple but essential components to get your day started RIGHT. Not only does this #morningroutine make me feel like a #millionbucks for the rest of my day, but it also creates a level of discipline in my life that helps me make millions of dollars too. Listen now ? “A Toolkit for Creating the Perfect Morning Routine” Available everywhere you listen to podcasts ? in bio. Drop a ⏰ if this has inspired you to commit to NOT hitting the snooze button tomorrow morning! #melrobbins #changeyourlife #mindset #createabetterlife #takecontrol #motivation #morning #success #money #morningperson #motivationmonday #melrobbinspodcast #podcastclips #podcastsforwomen #podcaster ♬ original sound - Mel Robbins

Rychlé vstávání vám může také pomoci překonat vylézání z postele v zimních měsících. Odborník na spánek Martin Seeley doporučuje dodržovat pravidlo 10 sekund, které vám pomůže nejen rychle vstát z postele i v chladné místnosti, ale současně vás také nabudí na celý nadcházející den. Nutí vás totiž vstát dříve, než budete mít možnost pomyslet na to, jak je vám teplo a útulno.

"Vše, co musíte udělat, je vyskočit z postele do 10 sekund od zazvonění budíku, zabalit se do něčeho teplého, jako je župan, a opustit ložnici. Nebudete pak mít příležitost znovu se zahrabat pod peřinu," vysvětluje Seeley. "Nejhorší, co můžete udělat, když se probouzíte do chladu, je jen ležet v posteli a fixovat se na to, jaká je zima a jak moc chcete zůstat v posteli. Často to může způsobovat, že se budeme cítit ještě hůř a bez motivace," dodává. Další tipy, jak si usnadnit vstávání, najdete v článku zde.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.