Buďte v obraze: Jak zjistit spotřebu elektřiny a ušetřit

Spotřebu elektřiny zjistíte jednoduše pohledem na elektroměr. Nejlépe ji poznáte tak, že si dva dny po sobě zjistíte stav svého elektroměru. Hodnoty si někam zapisujte a pak spočítejte rozdíl mezi nimi. Tak se dozvíte, kolik elektřiny spotřebujete za jeden den.

Jak pracovat s naměřenými daty

Zkuste si takto spotřebu elektřiny měřit více dní a výsledné hodnoty pak zprůměrovat. Nebo si nastavte připomínku do kalendáře a změřte si spotřebu elektřiny ve vaší domácnosti za celý měsíc. Naměřené hodnoty si také někam zapište a schovejte na příští rok, abyste měli meziroční srovnání. Snadno pak uvidíte, zda se vám daří elektřinou šetřit.

Spotřebu elektřiny si spočítáte sami

Třeba u světel je určení jejich spotřeby poměrně jednoduché. Stačí si jen na obalu žárovky zjistit její příkon udávaný ve wattech (W). Jako příklad vezmeme žárovku s příkonem 10 W, která svítila 10 hodin. Výpočet její spotřeby je následující:

  • 10 W × 10 hodin = 100 Wh (watthodin), což je 0,1 kWh (kilowatthodin)

Pokud získanou hodnotu vynásobíte vaší cenou elektřiny, kterou najdete třeba na faktuře nebo ve smlouvě, zjistíte svoje náklady na svícení.

Energetický štítek pomůže

U domácích spotřebičů je to s výpočtem složitější. Například chladnička se průběžně zapíná a vypíná, i když je neustále připojená k elektrické síti. Pračka má zase největší spotřebu ve chvíli, kdy ohřívá vodu. Spotřebu elektřiny jednotlivých spotřebičů ale povinně počítají a zveřejňují výrobci, respektive prodejci. Na elektrospotřebičích proto hledejte energetické štítky. Na nich se uvádí, kolik kilowatthodin spotřebič při běžném provozu ročně odebere.

Použijte wattmetr

Když potřebujete určit energetickou náročnost běžných domácích spotřebičů, můžete použít i měřič – takzvaný wattmetr. S ním změříte spotřebu elektřiny a můžete ji sledovat. Obvykle se připojuje mezi elektrickou zásuvku a zástrčku spotřebiče. Ukáže vám nejen aktuální spotřebu elektřiny v zásuvce, ale umí hlídat i spotřebu v čase. Snadno tak třeba zjistíte, kolik kWh elektřiny spotřebuje vaše pračka na jeden prací cyklus. Při správném nastavení vám wattmetr zobrazí i to, kolik vás naměřená spotřeba elektřiny stojí. Měřič běžně koupíte za pár stovek v prodejnách s elektronikou.

Chcete další praktické tipy pro úsporu energií, které vám pomohou ušetřit tisíce korun ročně? Podívejte se na web E.ON Rádce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.