Bývalý trenér zneužil 14letou hráčku. Za čtyři roky může znovu pracovat s dětmi

Bývalý trenér reprezentace stolního tenisu Michal Lebeda si v úterý poslechl verdikt Krajského soudu v Hradci Králové. Ten ho pravomocně odsoudil za to, že v roce 2012 za účelem vlastního sexuálního uspokojení nejméně ve čtyřech případech pohlavně zneužil svou 14letou svěřenkyni. Jeho odvolání zamítl.

Od soudu tak odešel s trestem v podobě dvou let vězení s tříletou podmínkou a čtyřletým zákazem práce s mládeží. Podle informací Seznam Zpráv, které o případu informovaly od jeho počátku, reagoval bývalý trenér na verdikt jen nesouhlasným kroucením hlavy.

Krajský soud tak dal za pravdu Okresnímu soudu v Hradci Králové. "Výpověď hráčky se nám zdá jako naprosto věrohodná, a pokud ke stejnému závěru došel i okresní soud, nemáme jediný důvod na jeho rozsudku cokoliv měnit," uvedl předseda tříčlenného senátu soudu Zdeněk Šulc.

[chooze:article;value:510957]

​"Říkal nám, jak by nás ohnul"

O údajném obtěžování promluvily v roce 2021 i další Lebedovy svěřenkyně. "Měly jsme z něj strach. Často vyhrožoval, že nás z reprezentace vyloučí, a do toho měl strašné kecy a sexuálně laděné narážky," popsala jedna z žen, které v té době bylo pouhých 14 let. 

"Když si třeba v umývárně některá z nás myla hlavu, řekl jí, že by ji ohnul přes umyvadlo a už by to jelo. Nebo nás v bazénu varoval, abychom si dávaly bacha, jak se hýbeme, že by se mu mohla udělat boule na ručníku," pokračovala.

Každodenními praktikami měly být i nevhodné komentáře či dvojsmyslné narážky. Některé situace ale měly hranice nechutných řečí přesáhnout. Jednu z hráček měl dokonce nutit tančit polonahou či jí masíroval prsa.

Dvě dívky pak měl nutit tančit společně mezitím, co sám polonahý ležel na posteli. Jedna z nich pak před ním měla stát nahá mezitím, co s ní hovořil o estetických úpravách těla. "Byly jsme naučené, že trenér je autorita, že se mu neodmlouvá. Naprosto jsme mu důvěřovaly. A tak jsme tancovaly," popsala. "To byl pro mě asi ten nejhorší zážitek," dodala.

[chooze:article;value:485262]

​Za čtyři roky může znovu trénovat

Navzdory výpovědím se podle rozhodnutí soudu Lebeda bude moci po čtyřletém zákazu znovu vrátit k práci s mládeží. Podle popisů dívek se přitom nevhodně choval opakovaně. Soud mu ale vyšší trest uložit nemůže a doživotní zákaz činnosti je tak mimo hru. "Trestní zákoník to neumožňuje a soud nemůže uložit jiný trest, než který umožňuje zákon," vysvětlil koncipient Tomáš Franc z advokátní kanceláře Müller & Skalický.

Podle France nejde o první takový případ. "Zda trest není nízký se před nedávnem diskutovalo například i v rámci případu zneužívání žáka učitelem, kterému po několika letech trest vypršel, nechal si jej vymazat z rejstříku a nyní má údajně znovu pracovat s mládeží," dodává.

Zákon je tak napsán údajně i proto, že pachatel musí dostat šanci na nápravu. "Vychází to z účelu trestání, kdy vedle účelu, kterým je potrestání pachatele a případně ochrana společnosti před nežádoucím jednáním, je tu i ta nápravná funkce. Doživotním trestem, ať už jakýmkoli, by soud tuto nápravnou funkci v podstatě vyloučil," vysvětluje Franc.

Takové rozhodnutí by navíc mohlo být snadno napadnutelné. "Pokud by v obecné části bylo napsáno, že trest může být uložen například na jeden rok až doživotí, mohlo by se narážet i na listinu základních práv a svobod či další lidskoprávní dokumenty. Trest by byl totiž v podstatě abstraktní a nechával by velký prostor k soudní libovůli," uzavírá.

Politici chtějí zavést dětský certifikát. Pedofilům by zabránil pracovat s dětmi (08/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.