Čaputová poprvé komentovala volby. Sestavením vlády pověřila Fica

Podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové i díky vysoké účasti výsledky parlamentních voleb odrážejí názory ve společnosti. "V sobotu jsme si zvolili nové poslance do Národní rady Slovenské republiky. Chtěla bych všem, kteří se voleb účastnili, poděkovat," uvedla mimo jiné před televizními kamerami v bratislavském prezidentském paláci Čaputová.

"Byly to volby demokratické a zákonné. Jsem ráda, že tuto skutečnost dnes navzdory hlasům, které se objevovaly před volbami, nikdo nezpochybňuje. Volby měly poměrně vysokou účast. O to lépe odrážejí názory ve společnosti. V nejbližších dnech budou na řadě politická jednání," prohlásila hlava Slovenské republiky.

[chooze:article;value:524431]

​"Příští dny ukáží, které strany budou schopné najít pro svou koalici většinovou podporu v parlamentu. Vláda, která po volbách vznikne, vždy reprezentuje určité názorové spektrum a vůle ostatních bude zastoupena opozičními stranami. Složením vlády proto jejich role nekončí. Naopak pro ně začíná důležitá úloha kontroly vlády i dalších důležitých institucí," vysvětlila prezidentka.

Stejně jako po každých volbách je část společnosti spokojená a část zklamaná. "Jednou z nejdůležitějších úloh nové vlády bude tlumit společenské rozpory. Společenský smír vždy přesahuje horizont jakýchkoli voleb," řekla také Čaputová.

Prezidentka rovněž potvrdila dřívější informace a ještě v pondělí odpoledne pověřila jednáním o sestavení vlády předsedu vítězné strany Směr Roberta Fica. Ve stejném dni se setká též s Michalem Šimečkou, předsedou Progresivního Slovenska, které ve volbách skončilo jako druhé. A v úterý bude na řadě jednání s Peterem Pellegrinim z uskupení HLAS – sociální demokracie. 

Slovensko čekají povolební vyjednávání. Ficův Směr-SD vyhrál s téměř 23 procenty (2/10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.