Čeká Koreu další válka? Kim po 70 letech definitivně odmítl sjednocení

Napětí na Korejském poloostrově roste. Diktátor Korejské lidově demokratické republiky Kim Čong-un totiž po 70 letech křehkého příměří s jižním sousedem poprvé odmítl myšlenku mírového spojení obou zemí a naopak navrhl změnit ústavu tak, aby Jižní Koreu oficiálně uváděla jako úhlavního nepřítele režimu. Informoval o tom britský The Guardian.

Důvod této změny Kim odůvodnil v projevu před národním shromážděním, ve kterém uvedl, že nevěří, že poklidné sjednocení obou zemí je možné. Vyzval také k odstranění pojmů jako 'sjednocení', 'usmíření' a 'krajané' v jakékoliv spojitosti s Jižní Koreou.

Kromě formální změny postoje to znamená i zrušení příslušných severokorejských úřadů, které doposud o sjednocení usilovaly. Podle CNN Kim vyzval také ke zničení památníku znovusjednocení, který měl připomínat právě snahu o mírové sblížení obou zemí a který stojí na cestě z hlavního města Pchjongjangu vedoucí směrem na jih.

[chooze:article;value:536879]

"Tento projev ukazuje, že Kim Čong-un usiluje o svůj vlastní způsob sjednocení založený na síle, čímž jde proti dědictví Kim Ir-sena a Kim Čong-ila," hodnotí tuto změnu pracovnice jihokorejského institutu pro národní sjednocení Jeong Eun-mee.

KLDR ale napětí na poloostrově nenavyšuje jen slovně. V posledních týdnech byla komunistická země vojensky velmi aktivní. Do vod na hranicích s Jižní Koreou vypálila stovky dělostřeleckých nábojů a v pondělí podle agentury AP otestovala novou hypersonickou střelu.

I proto se stále častěji objevují spekulace, že se KLDR skutečně chystá obnovit válku se svým jižním sousedem, kterou v roce 1953 přerušilo příměří. "Může to znít příliš dramaticky, ale věříme, že stejně jako jeho dědeček v roce 1950 i Kim Čong-un učinil strategické rozhodnutí jít do války," tvrdí například web zabývající se děním v Koreji 38 North.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.