Ostrá reakce Jižní Koreje na Kimův test: Pokračujte a ukončíme váš režim

Severní Korea podle agentury Jonhap uspořádala cvičení simulující jaderný protiútok. Střely, které letěly z oblasti Pchjongjangu zhruba 300 kilometrů, dopadly do vod východně od Korejského poloostrova. Severokorejský diktátor Kim Čong-un měl na vše dohlížet.

Podle agentury KCNA je cvičení "jasným varovným signálem pro nepřátele". Zároveň mělo demonstrovat "spolehlivost, převahu, sílu a rozmanité prostředky" jaderných sil KLDR. Jde už o druhé cvičení v posledních dnech – v pátek měla KLDR testovat "supervelké hlavice" určené pro strategickou řízenou střelu Hwasal-1 Ra-3.

[chooze:article;value:550805]

​Testy prováděné KLDR se ale nezamlouvají jejím jižním sousedům. "Pokud se Severní Korea pokusí použít zbraně, bude čelit okamžité, zdrcující a rozhodné reakci ze strany jihokorejsko-americké aliance a severokorejský režim bude vystaven svému konci," varovalo jihokorejské ministerstvo obrany.  

Podle mluvčího ministerstva provokace Pchjongjangu jen posílí vojenské schopnosti Jižní Koreje a rozšíří její spolupráci s USA. Severokorejské testy se prý snaží být jen "demonstrací síly" jako kontrast probíhajícímu vojenskému cvičení jihokorejské a americké armády.

KLDR vypálila u hranice s Jižní Koreou 200 střel. Příměří mezi zeměmi může kdykoliv skončit, říká analytik (01/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.