Celé Česko zasáhnou mrazy, může i sněžit. Výstraha platí až do čtvrtka

Zejména sadaři by se měli mít na pozoru před výstrahou, kterou v pondělí vyhlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha varuje před mrazem ve vegetačním období. Nízké teploty jsou nebezpečné zejména pro oblasti položené níže než 550 metrů nad mořem.

Výstraha začne platit od pondělní desáté hodiny večer a potrvá až do čtvrtečních osmi hodin ráno. Zasažena má být celá Česká republika.

[chooze:article;value:497694]

Problémy představuje silný mráz zejména pro vegetaci. V největším ohrožení jsou ovocné stromy jako meruňky, broskvoně či slivoně, které právě kvetou. Nepříjemnosti bude mráz činit také pro pěstitele vinné révy.

ČHMÚ doporučuje pěstitelům, aby se na mráz náležitě připravili. U nižších rostlin může pomoci zakrytí světlou textilií, zatímco u stromů ústav navrhuje použití ochranných přípravků proti promrznutí nebo spalováním vlhkého rostlinného odpadu v blízkosti stromů, aby se zakouřily.

​Předpověď

"Mezi tlakovou výší nad severní a tlakovou níží nad východní Evropou k nám bude proudit studený vzduch od severovýchodu. Od čtvrtka bude počasí u nás ovlivňovat teplá fronta od východu, postupně oblast nižšího tlaku vzduchu nad východní a jihovýchodní Evropou," informoval na webu ČHMÚ.

pondělí bude oblačno až polojasno, ojediněle může i sněžit. V noci teploty spadnou až k –4 °C, přes den se vyšplhají maximálně na 5 °C, na Moravě i na 7 °C. Naopak na horách bude kolem –5 °C. Meteorologové varují před mrazem, který může poškodit kvetoucí ovocné stromy.

[chooze:article;value:497810]

Úterý bude většinou oblačné a místy se objeví sněhové přeháňky. Noční teploty se budou pohybovat mezi –1 až –5 °C, přes den vystoupají teploty maximálně na 5 °C.

Ve středu očekávají meteorologové oblačno, opět bude místy sněžit. V polohách nad 300 metrů počítají odborníci také se smíšenými srážkami. V noci se teploty sníží na –5 °C, při zmenšené oblačnosti až na –8 °C. Přes den naměříme 6 °C.

Čtvrtek bude ve znamení oblačné až polojasné oblohy. Od východu bude až zataženo a bude pršet. V noci teploty spadnou na –3, při malé oblačnosti na –5 °C. Přes den se zvednou maximálně na 6 °C.

pátek bude zataženo až oblačno a na většině území bude pršet. V polohách nad 1 000 metrů nad mořem se objeví i sníh. V noci rtuť teploměrů spadne k –1 °C, přes den vystoupají až na 10 °C.

Ani o víkendu si příliš sluníčka neužijeme. Dny budou oblačné až zatažené a proprší. Noční teploty se budou pohybovat mezi 0 až 5 °C. Během dne naměříme i 13 °C.

Lyžařská sezóna byla letos jednou z těch nejhorších. Více se dozvíte v následující reportáži TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.