Zima bere Česko útokem. Vrací se mrazy, někde bude i sněžit

"Za studenou frontou, která přejde na začátku týdne přes naše území k jihovýchodu, k nám začne proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, postupně od severu. Jeho příliv bude pokračovat po zadní straně rozsáhlé oblasti nízkého tlaku vzduchu nad východní a severní Evropou po celé předpovědní období," nastínil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

pondělí bude převážně zataženo. Na většině území bude pršet, ojediněle se objeví i bouřky. Na severozápadě Čech může později večer v polohách nad 900 metrů i sněžit. V noci teploty spadnou na 13 až 9 °C, na severu na 7 °C. Přes den se vyšplhají maximálně na 17 °C, na jihovýchodě bude kolem 19 °C. Naopak v 1000 metrech naměříme už jen kolem 12 °C, na severu pouze 9 °C. Teplotu bude navíc snižovat také čerstvý vítr, a to zejména v Čechách, s nárazy až 15 metrů za sekundu.

[chooze:article;value:550769]

Úterý bude podle meteorologů také zatažené, v pohotovosti musíme mít i deštníky. "V severozápadní polovině území bude postupně proměnlivá oblačnost a místy přeháňky, jinde srážky jen ojediněle," uvedli odborníci. V polohách nad 800 metrů musíme počítat se smíšenými i sněhovými přeháňkami.

Noční teploty se budou pohybovat mezi 8 až 4 °C, na severu a západě bude jen kolem 2 °C. Hrozí navíc i přízemní mrazíky. Během dne rtutě teploměrů vystoupí na 13 °C, na západě pak na 7 °C. Čerstvý vítr o rychlosti až 15 metrů za sekundu bude večer slábnout.

Ve středu bude obloha ve znamení proměnlivé oblačnosti. Na většině území bude pršet, ve vyšších polohách také sněžit. V noci teploty spadnou na 2 °C, při slabším větru dokonce k nule. Ráno pak znovu udeří přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 8 až 12 °C, na západě jen okolo 7 °C.

Čtvrtek bude oblačný až polojasný, ojediněle s přeháňkami, na horách pak i sněhovými. V noci se teploty sníží na 4 až 0 °C, při uklidnění větru i na -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí jen k 11 °C.

[chooze:article;value:549015]

pátek očekávají odborníci polojasno až oblačno, dopoledne od severozápadu bude přibývat oblačnosti. Vytáhnout tak budeme muset deštníky, vyšší polohy opět přikryje bílá peřina. V noci budou teploty mezi 4 až 0 °C, klesnout mohou až k -2 °C. Přes den naměříme maximálně 11 °C.

Další dny budou proměnlivé s velkou oblačností. Sluníčka si stále příliš neužijeme, protože bude pršet nebo sněžit. V noci se teploty sníží na 5 až -2 °C, přes den se pak zvednou jen na 11 °C.

V Česku ubývá ovocných sadů. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.