Ceny energií budou v létě na nule, říká šéf burzy

Extrémní ceny energií, kterým Češi v posledním roce čelili, by měly začít letos klesat. Někteří dodavatelé už nyní zlevňují energie pod vládní strop. Podle generálního ředitele pražské burzy ale ceny na trhu energií v létě klesnou výrazně více, než předpovídají ostatní. "Ceny energií budou v létě na nule," překvapil Koblic v pořadu Naše Česko.

Důvod je podle něj prostý, vznikne prý velký převis energií z obnovitelných zdrojů. "Ve chvíli, kdy začne ve střední Evropě foukat vítr a svítit slunce a všechny ty fotovoltaiky, které se staví v Evropě, začnou produkovat energii, tak podle mě cena energií bude v květnu, červnu a červenci blízká nule, ne-li záporná," řekl Koblic k hodinové ceně na trhu.

[chooze:article;value:489472]

​Podle ekonoma Lukáše Kovandy by ceny neměly klesat tak drasticky. "Myslím, že ceny klesat budou, ale neřekl bych, že na nulu. Ceny na burze podle mě zůstanou na dvojnásobcích až trojnásobcích oproti rokům před pandemií," zmínil TN.cz Kovanda. 

I kdyby ceny na burze v létě poklesly na nulu, jak tvrdí Koblic, spotřebitelé by to zřejmě ještě letos nepocítili. Podle něj by pak záleželo na tom, kdy nízké ceny promítnou distributoři do svých ceníků. "Lidé se dočkají zásadního zlevnění energií postupně, až se překlopí burzovní ceny do jejich faktur. To se začne dít počínaje příštím rokem," predikuje Kovanda.

[chooze:article;value:489210]

​Přesto se oba shodují, že příští topná sezóna by tak měla být pro spotřebitele finančně méně náročná. "To samozřejmě nebude svítit tolik slunce, takže ta cena bude možná výš než v létě, ale určitě bude níž, než je teď," doplnil pro TN.cz Koblic. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.