Ceny energií na vzestupu: Expert vysvětlil dopady na domácnosti a podniky

Zvýšení regulované složky cen energie je aktuálním tématem, které budí mezi občany České republiky značné obavy. Energetický expert Jan Béreš vysvětlil, jak se bude míra zvýšení regulovaných cen lišit v závislosti na individuálních smlouvách a cenách, které si zákazníci zajistili.

Regulovaná složka ceny energie se skládá z poplatků za distribuované množství, systémové služby a platby, jako jsou poplatky za operátora trhu nebo za jistič. Energetický regulační úřad určuje cenu této složky na základě zákonem daných mantinelů a ve spolupráci s provozovateli distribučních sítí.

Zatímco někteří zákazníci s pevnou cenou za energii mohou dokonce pocítit mírné zlepšení, ti s cenami zafixovanými před energetickou krizí budou čelit výraznému navýšení. "Nejhůře na tom budou domácnosti, které měly do teď, nebo mají stále zafixovanou cenu ještě na předkrizových cenách," upozornil Béreš.

[chooze:article;value:531087]

​Podnikatelé, zejména ti s odběrem ve vysokých a velmi vysokých napětích, mohou čelit nárůstu v řádech stovek procent, což může mít pro některé až likvidační důsledky. Béreš vysvětlil, že za zvýšením cen stojí nedostatečné investice do energetické sítě v minulých letech, potřeba posílení infrastruktury a příprava na budoucí vývoj v oblasti obnovitelných zdrojů.

V reakci na otázku o budoucím vývoji cen energií Béreš uvedl, že výhled na následující dva roky je stabilní s možností dalšího poklesu cen v roce 2026. Závěrem rozhovoru Béreš zdůraznil význam pečlivého sledování smluv a tržních nabídek, aby se spotřebitelé mohli připravit na změny a co nejlépe si mohli nastavit své výdaje za energie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.