Ceny zlata vystřelily na historické maximum. Mohou za to i klesající úrokové sazby

"Cena zlata se pohybuje na svém historickém maximu," sdělil TN.cz Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS. Vyšplhala se na cenu 2 280 dolarů za trojskou unci, což je v přepočtu více než 1 700 korun za gram zlata.

"Ukazuje se tak, že mnozí investoři dál preferují bezpečný přístav, kterým zlato určitě je. Zlato má více než 4 000 let dlouhou historii. Za tu dobu se nikdy nestalo bezcenným, a proto se historicky osvědčilo právě v těch okamžicích, kdy je nálada na trzích nejistá. Podle všeho to vypadá, že tento trend může pokračovat i v dalších letech," vysvětlil Křeček.

Nejen nejistá doba, ale i očekávaný pokles úrokových sazeb vystřelily zlato až na vrchol. "V České republice už úrokové sazby klesaly a budou klesat i nadále. V eurozóně a ve Spojených státech zatím úrokové sazby neklesají, ale předpokládá se, že se tak v letošním roce začne dít," doplnil Křeček.

[chooze:article;value:541610]

​Jak se budou snižovat úrokové sazby, tak bankovní produkty jako spořicí účty přestanou být atraktivní. I proto mnozí lidé začínají místo toho investovat do drahých kovů. U zlata sice není žádný úrokový výnos, v průběhu času ale může získat na ceně.

Co zlaté šperky, které máte doma? Rostoucí ceny zlata se týkají především investičního zlata, jako jsou zlaté cihly, zlaté slitky nebo zlaté investiční mince. Do zlata, ze kterého se vyrábí většina šperků, se přidávají slitiny, aby byly tyto šperky odolnější. Nejedná se tedy o ryzí, 24karátové zlato, ze kterého je vyrobeno investiční zlato. "Ale samozřejmě jak se zvyšují ceny zlata, tak se zvyšují i výkupní ceny za zlaté šperky," uzavřel ekonom Křeček.

 Zlato je držák, stříbro je podhodnocené, řekl v únoru ve Snídani numismatik Jan Rožek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.