Černý víkend na silnicích. Záchranáři zasahovali u několika smrtelných nehod

[chooze:gallery;value:33672]

​Od pátečního večera do sobotního dopoledne se na českých silnicích odehrály hned tři smrtelné nehody. V pátek před 19. hodinou přecházela na křižovatce ulic 17. listopadu a Osvobození v Karviné 48letá žena přes přechod pro chodce na zelenou. "V tu chvíli projíždělo osobní auto, jehož řidič chodkyni zřejmě přehlédl a srazil ji," sdělila policejní mluvčí Eva Michalíková. 

Záchranáři se ženu pokoušeli oživit. V době jejich příjezdu ale byla v bezvědomí a měla mnohočetná, velmi vážná zranění. "Došlo u ní k zástavě dechu i krevního oběhu. Záchranáři zahájili srdeční masáž, aplikovali léky do kostní dřeně. Lékař zaintuboval dýchací cesty a připojil pacientku k přístrojem řízené ventilaci," popsal průběh zásahu mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

[chooze:article;value:525893]

​Stav pacientky byl ale kritický a i přes veškerou snahu záchranářů na místě zemřela. Policisté mezitím řidiče otestovali na alkohol a drogy, obě zkoušky byly negativní. 

Náraz do stromu u Kněžmostu

Dvě hodiny po půlnoci vyrážely k vážné dopravní nehodě i záchranářské složky na Mladoboleslavsku. Na rovném úseku u Kněžmostu ve směru na Horní Bousov vyjel teprve 19letý řidič osobního auta značky BMW ze silnice do pravého příkopu. Tam nejspíš nejprve částečně narazil do dvou stromů a posléze naboural čelně do třetího. 

"Vlivem nárazu se vozidlo přetočilo na střechu. Mladíkovi již nebylo bohužel pomoci. Utrpěl natolik závažná zranění, že jim na místě podlehl," prozradila mluvčí středočeských policistů Michaela Richterová. Nehodu si převzali kriminalisté, kteří vyšetřují přesné okolnosti havárie. Podle Richterové mladý řidič pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost okolním podmínkám. 

[chooze:article;value:527305]

Vyprošťování ze zdemolovaného auta v Tisové

Náraz osobního auta do stromu si vyžádal jeden lidský život i v Tisové na Orlickoústecku, kam dopoledne rovněž vyjížděly všechny složky integrovaného záchranného systému. Ve voze zůstali zaklínění dva lidé, které museli vyprostit hasiči. 

"Byl k nim velmi špatný přístup, auto bylo na boku a střecha byla zmáčknutá stromem. Museli jsme k vyproštění použít nejen hydraulické nůžky a rozpínáky, ale také stabilizační tyče i hydraulický válec," sdělila k zásahu mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková. 

Dodala, že oba pasažéry vyprostili zadními dveřmi, jednomu z nich ale už nebylo pomoci a lékař mohl pouze konstatovat smrt. Řidič osobního auta vážnou nehodu přežil, do nemocnice ho transportoval záchranářský vrtulník. 

Příčinu a okolnosti nehody policisté vyšetřují. Podle informací televize Nova to pravděpodobně byla kombinace mokré silnice a starých pneumatik. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.