Češi by měli platit eurem, vyzývá prezident Pavel

Svůj kladný postoj k přijetí společné evropské měny opět připomenul prezident Pavel. "Chceme-li hrát onu pomyslnou první ligu, logicky se nabízí například přijetí eura," řekl v proslovu na úterní konferenci 20 let Česka v EU.

"Zkušenost zemí, které jím už platí, potvrzuje, že nespokojení jsou pouze ti, kteří ho nemají," pokračoval. Jeho přijetí by podle něj bylo jedním z kroků k přijetí odpovědnosti za evropské záležitosti.

[chooze:article;value:550091]

​​"Nenechme se odradit těmi, kteří tvrdí, že v unii nic nezmůžeme a že se někde v Bruselu či ve Štrasburku rozhoduje o nás bez nás. Není to pravda," uvedl. "Pokud chceme určovat směr, musíme sedět za volantem, a ne na místě spolujezdce. Čím více se zapojíme, tím větší vliv budeme mít," dodal.

Vláda se ale k přijetí eura zatím nemá a jedná se v ní o rozdělující téma. V únoru rozhodla, že prozatím termín pro jeho přijetí nestanoví. "Debata o termínu přijetí eura bude dávat smysl až v době, kdy Česká republika všechna potřebná kritéria splní,“ řekl tehdy ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

[chooze:article;value:542013]

Další strany pětikoalice ale jsou společné měně spíše nakloněny. TOP 09 se třeba nechala slyšet, že by ho chtěla do roku 2030. Starostové a nezávislí zase začátkem roku rozčeřili vody jmenováním zmocněnce pro euro, které ale vzbudilo nevole v pětikoalici.

Naše Evropa: Přijetí eura? Lidé jsou často proti, shodují se Blaško a Niedermayer (04/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.