Češi se kochali unikátní podívanou. Při setkání planet ve čtvrtek nastane změna

Březnovému setkání nejjasnějších planet noční oblohy předcházela 22. února konjunkce s Měsícem. Venuše s Jupiterem se podle astronomů potkávají na obloze poměrně často, takové přiblížení jako nyní je ale mimořádné.

"Konjunkce nastávají jednou i dvakrát do roka mezi různými planetami. Teď se sešla Venuše s Jupiterem, a navíc to setkání je velmi těsné. Takhle těsné to zas tak často vidět nemůžeme. Třeba jednou za pět roků, ještě mnohem těsnější i za více než deset let," upozorňuje astronom z Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy Jan Veselý.

"Jupiter a Venuši jak ve středu, tak ve čtvrtek bude dělit jen zhruba půl úhlového stupně, což je tolik, kolik měří na obloze Slunce nebo Měsíc v úplňku," uvádí Astronomický ústav AV ČR na webu.

[chooze:article;value:492585]

Dvojici planet budete moci pozorovat tím déle, čím více odkrytý západní obzor budete mít, ideálně tedy na vyvýšeném místě. "Pokud navštívíte nejbližší lidovou hvězdárnu, uvidíte oba objekty v dalekohledu jako jasný oválek (Venuše) a slabší disk obklopený šňůrou tří až čtyř ‘hvězdiček‘ (Jupiter se svými měsíci). Při pohledu očima se bude zdát, jako by na obloze svítily dva vzdálené diamanty u sebe," dodávají astronomové.​

Středa k pozorování konjunkce planet přímo vybízela. "Včera bylo jasno na celém území, všichni to mohli vidět. Je to tak nápadný úkaz, že to nejde nespatřit," zhodnotil ve čtvrtek mluvčí Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan.

Některé lidi úkaz na obloze ohromil, jiné vyděsil. Na redakci TN.cz se obraceli i čtenáři, kteří se snažili zjistit, co se na nebi odehrává. "Dnes jsme vyfotili dva předměty. Zasílám foto. Co to může být?" ptal se například pan Kristian. A nebyl zdaleka jediný.

Pokud jste snad jedinečný úkaz promeškali, nemusíte smutnit. Šanci dostanete ještě ve čtvrtek. "Bylo jasno a dneska bude zrovna tak. Konjunkce padla na sedmou hodinu ráno, což znamená, že si Venuše s Jupiterem byly nejblíž. Symetricky k tomu jsou večery vhodné pro pozorování," dodal Suchan s tím, že pečlivý pozorovatel může oproti středě zaznamenat jednu změnu. "Tělesa si vymění místa. Venuše už bude nad Jupiterem, včera byla pod Jupiterem," upozornil Suchan.

Konjunkci bude možné sledovat mezi 18. a 20. hodinou. "Do 18. hodiny je ještě relativně světlo, protože těsně předtím zapadá slunce. A po 20. hodině už se schylují (planety) příliš nízko k obzoru. Je třeba počkat na trochu přítmí a pak planety pozorovat, než ‘zapadnou‘," upozornil Suchan.

Dokázali jste i vy zachytit konjunkci Venuše a Jupiteru? Své fotografie nám můžete posílat na e-mail zpravy@nova.cz. Děkujeme!

[chooze:gallery;value:30612]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.