Češi se konečně dočkali. Inflace výrazně klesla, ceny potravin padají

Meziroční inflace se v únoru dostala na úroveň 2 %. Po období obřího růstu cen se tak podařilo dosáhnout inflační cíl České národní banky. Údaj zveřejnil Český statistický úřad.

"Zpomalení meziročního cenového růstu bylo ovlivněno především cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle alkoholické nápoje a tabák," uvádí ČSU. Nejvýrazněji ceny klesly u zeleniny. "Ty přešly z lednového růstu o 13,3 % v pokles o 0,1 % v únoru," uvádí ČSÚ.

Kde se naopak výrazněji zdražovalo, bylo bydlení. "Ceny nájemného z bytu narostly o 6,8 %, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 4,8 %, vodného o 10,9 %, stočného o 10,5 %, elektřiny o 13,1 % a tepla a teplé vody o 3,5 %," upozorňuje úřad. Ceny plynu a pevných paliv ale meziročně klesly. U plynu to bylo o 5,5 %, u tuhých paliv pak o 3,7 %.

[chooze:article;value:545209]

Obecně ceny zboží meziročně vzrostly o 0,2 %, ceny služeb pak o 5,2 %. Náklady vlastnického bydlení pak o 1,0 %. Podle ČNB inflace klesla rychleji, než se původně čekalo. Centrální bankéři totiž původně předpovídali, že bude o 0,8 % vyšší. "Oproti predikci došlo v prvních dvou měsících letošního roku k výraznějšímu zpomalení růstu regulovaných cen," uvedla dále banka na síti X s tím, že kolem 2 % by se inflace měla držet po zbytek roku.

Meziměsíčně, tedy mezi lednem a únorem, ceny narostly o 0,3 %. Největší roli ve zdražování sehrály ceny pohonných hmot a olejů o 4,3 %. Rostly také ceny dovolených s komplexními službami (o 6 %) a některých potravin, zejména brambor (o 10,8 %), vajec (o 7,1 %) a sýrů a tvarohů (o 1,5 %). Naopak klesaly ceny vína (o 3,7 %), lihovin o (2,8 %), drůbežího masa (o 3,1 %), másla (o 6,1 %) a polotučného trvanlivého mléka (o 4,1 %).

Konec zdražování, oznámil Fiala. Inflace v lednu klesla na 2,3 procenta (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.