Češi se skládají na léčbu Martínka. Část vybraných peněz si ale může vzít stát

Nedostupný web a nespočet příspěvků na sociálních sítích. Příběh dvouletého Martínka, kterého od smrti dělí jediná dávka léku, vzal za srdce tisíce lidí.

"Včerejší den překonal páteční večer! V tuto chvíli víme, že jste poslali více než 7 milionů korun a přibylo vás dalších 15 tisíc. To ale není všechno, platby z převodů a QR plateb se nám přičtou zítra, sledujte tedy situaci s námi, budeme vás informovat," informoval portál Donio, na jehož webu můžete Martínkovi přispět na léčbu.

Kvůli přetížení webu ale provozovatelé doporučují použít převod na účet či platbu QR kódem.

​Že příběh vyvolá takový ohlas, rozhodně nečekal Martínkův táta, který sbírku založil, když pojišťovna odmítla nákladnou léčbu zaplatit.

"Rád bych touto cestou chtěl, všem, kteří se podíleli na šíření informace o Martínkovi, a kteří za něho bojují, ať už to jsou moji přátelé, známí, kamarádi, reportéři, právníci, známé osobnosti, Nikol Štíbrová, té velmi děkuji, jak se za něj bije, za Marťu, za celou naší rodinu, hrozně moc a upřímně a pokorně děkuju," vzkázal.

Příběh vyvolal i rozčarování

Příběh nemocného Martínka mezi lidmi kromě solidarity vyvolal i velké rozčarování. Mnoho oslovených si myslí, že případ by měl začít řešit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který by měl všechno s pojišťovnou i výrobcem léku. Navíc se ukazuje, že pokud se na Martínkovu léčbu opravdu podaří vybrat 100 milionů korun, hrozí, že část této sumy propadne státu, protože takhle vysoká sbírka se podle českých zákonů musí danit.

[chooze:article;value:523601]

Vzácný AADC syndrom, kterým Martínek trpí, je pro český zdravotnický systém, zdá se, neřešitelným problémem. Podle ministra zdravotnictví může za složitost situace i sama společnost, která lék vyrábí. 

"To, co je pro mě naprosto nepochopitelné, je, že ten výrobce má nulový zájem, aby ten lék byl hrazen v České republice. Neozval se mně ani SÚKLu," prohlásil. Problém prý bude řešit na evropské úrovni. 

Martínkova tátu trápí i další věc, pokud se astronomická částka na léčbu vybere, její část spolykají daně. "Bohužel v momentě, kdy jsme překročili částku pěti milionů, tak mě kontaktovali z Donia, že zjistili, že tady nad tu částku je potřeba vybrané prostředky zdanit," sdělil.

[chooze:article;value:523596]

V minulosti řešila podobnou situaci i exministryně financí Alena Schillerová (ANO), která chtěla zdanění peněz ze sbírky prominout. "Což jsem podle zákona nemohla udělat, ale přivedlo mě to k tomu případu a vložila jsem se do něho, jsme jednali s pojišťovnami, v rámci Evropské komise jsme vyjednávali, prostě sháněli jsme různé cesty. Nakonec se to podařilo vyřešit," řekla.

Podle současného vedení ministerstva financí je daňovou úlevu nutné projednat individuálně, osvobozeny od daně byly v minulosti třeba sbírky na škody způsobené tornádem na jižní Moravě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.