Češi se složili na nemocného Martínka. Na záchranu jeho života vybrali 100 milionů

[chooze:gallery;value:33351]

​Příběh nemocného Martínka obletěl za pár dní takřka celou republiku. Na léčbu, kterou nutně potřebuje, lidé začali masivně přispívat přes portál Donio. V úterý ráno přesáhla částka na účtu potřebných 100 milionů. Přispělo přes 210 tisíc dárců.

Částka rostla neskutečným způsobem. Ještě v pondělí ráno bylo na účtu 50 milionů, tedy polovina částky, která může chlapci zachránit život. Odpoledne už to bylo přes 70 milionů, k půlnoci více než 91. V úterý ráno se pak objevilo kýžené číslo 100 000 000 Kč.

Martínek má vzácné genové onemocnění, takzvaný AADC syndrom, u něhož je potvrzeno asi 120 případů na celém světě. Děti s nejvážnější formou této nemoci se obvykle dožijí pěti až sedmi let.

[chooze:article;value:523815]

"Je ležící a bez naší pomoci neudrží ani vzpřímenou hlavičku. Je hypotonický (hadrovitý), často zničehonic zvrací, nadměrně se potí, mívá (někdy i několikrát za den) svalové křeče různé intenzity podobné epileptickým záchvatům a také má výrazně oslabený sací/polykací reflex. To způsobuje, že mu část polykané stravy (popř. tekutin) končí v plicích," přiblížili rodiče.

​​Velkou šancí na záchranu Martínka je genová terapie v zahraničí, kterou však vzhledem k vzácnosti onemocnění a vysokým nákladům nehradí zdravotní pojišťovny. Vyjde na astronomických 4,2 milionu eur, v přepočtu zhruba sto milionů korun. Léčba by Martínkovi mohla zajistit relativně normální život, kdy by se mohl zbavit většiny akutních potíží.

Vlnu solidarity rozpoutala na sociálních sítích herečka Nikol Leitgeb, rodným příjmením Štíbrová. Ta Martínkův příběh sdílela na svých účtech na sítích. K ní se brzy přidaly i další celebrity. Martínka podpořila například herečka Kateřina Brožová nebo zpěvačka Heidi Janků.

Kromě umělců a známých osobností Martínkovi pomohly desetitisíce lidí, jejichž solidarita dala vzpomenout na situaci po povodních či tornádu na Moravě. Do sbírky, která vznikla koncem srpna, přispěla i televize Nova.

Malému Martínkovi pomáhají české osobnosti. V pondělí se vybralo přes 70 milionů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.